EU kort tijd voor ontmoeting met Poetin in

Een reeds lang geleden geplande top tussen de Russische president Vladimir Poetin en de leiders van de Europese Unie is teruggebracht tot een korte ontmoeting vanwege hun confrontatie over Oekraïne. De samenkomst in Brussel is op 28 januari.

Er zou op de top in eerste instantie ruimte zijn voor een gezamenlijk diner en ook op de tweede dag stonden er gesprekken gepland. Nu staat echter alleen nog een twee uur durend overleg met voorzitter van de Europese Commissie José Manuel Barroso en anderen op de agenda, aldus de EU.

De wijzigingen zijn aangebracht 'in het licht van de recente ontwikkelingen' en deelnemers krijgen een 'diepgaande reflectie' op de betrekkingen tussen de EU en Rusland in plaats van een discussie over specifieke kwesties, aldus Commissie-woordvoerster Maja Kocijanic.

Rusland kreeg Oekraïne in november zover dat het land ondertekening van een samenwerkingsovereenkomst met de EU in de ijskast plaatste. Moskou bood Oekraïne onder meer een lening van omgerekend elf miljard euro. De beslissing van de Oekraïense regering heeft tot hevige protesten in de hoofdstad Kiev geleid.

EU-leiders maken zich ook zorgen over pogingen van Rusland om andere landen in het oosten van Europa, zoals Armenië, politiek en economisch in te lijven. Desalniettemin hebben de EU en Rusland nauwe economische betrekkingen en bij tijd en wijlen gemeenschappelijke politieke belangen. Geen van beide kampen was er daarom happig op om de top te annuleren. Ook als het gaat om internationale kwesties, zoals Syrië of Iran, speelt Rusland een belangrijke rol en wil de EU de deur openhouden.

Volgens een diplomatieke bron bij de EU zullen de Europese leiders onder meer hun zorgen over de behandeling van homoseksuelen, mensenrechtenkwesties en Ruslands toenemende druk op Oost-Europese landen aan de orde stellen.