Taliban 'schopt NAVO eruit'

De Taliban is bezig buitenlandse troepen het land uit de jagen, en heeft vertrouwen in de overwinning op de NAVO. Dat heeft een woordvoerder gezegd in een interview met BBC-journalist John Simpson.

Volgens zegsman Zabiullah Mujahed is de beweging in afgelegen gebieden alom aanwezig en zijn soldaten van de internationale troepenmacht bang om hun bases te verlaten. Afghanistan heeft bezetters altijd verslagen, aldus Mujahed.

Vorig jaar zijn de veiligheidstaken al formeel aan het Afghaanse leger overgedragen, en dit jaar zouden de buitenlandse troepen het land verlaten moeten hebben. Er zijn er evenwel nog bijna honderdduizend, waarvan tweederde Amerikanen.

Het is onduidelijk hoeveel buitenlandse militairen er uiteindelijk in Afghanistan gestationeerd blijven. De VS wil een overeenkomt over langere aanwezigheid met het land tekenen, maar een voorstel met immuniteit voor Amerikaanse soldaten werd door president Hamid Karzai verworpen.

De VS dreigt nu om alle troepen uit Afghanistan dit jaar terug te trekken als er niet snel een deal wordt getekend. Karzai heeft echter laten weten dat de verantwoordelijkheid hiervoor bij zijn opvolger ligt. In april zijn er presidentsverkiezingen in Afghanistan.