'Kabinetsbeleid faalt'

Ondernemers zijn niet te spreken over het huidige kabinet. Ze beoordelen de regering met een rapportcijfer 4,9 omdat er volgens hen te veel bureaucratie is en het consumentenvertrouwen laag blijft. Dat blijkt donderdag uit een onderzoek van ondernemersorganisatie VNO-NCW.

Van de 471 ondervraagde ondernemers vindt 86 procent dat het kabinet te weinig doet om het aantal regels terug te dringen. 85 procent laakt het blijvend lage vertrouwen van de consument in de economie en legt de schuld daarvan bij het kabinet. Daarbij is 83 procent is van mening dat het kabinet de belastingdruk moet verlagen.

Toch doet het kabinet niet alles verkeerd in de ogen van de ondernemers. Driekwart prijst de verbeteringen van de infrastructuur. Zes op de tien ondervraagden vindt bovendien dat de aanpak van criminaliteit goed is.

De ondernemers deelden ook individuele cijfers uit. Minister Jeroen Dijsselbloem (PvdA) van Financiën doet het met een 6,6 het beste van de bewindslieden. Premier Mark Rutte haalt met 5,4 een nipte onvoldoende. Minister Henk Kamp (VVD) van Economische Zaken krijgt een 5,8. Het slechtst scoren de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en de minister van Wonen en Rijksdienst. Ronald Plasterk en Stef Blok scoren respectievelijk een 5,1 en een 4,9.

Bij de vorige verkiezingen stemde 65 procent van de ondernemers op de VVD. Als er nu verkiezingen zouden zijn, zou nog maar 25 procent van de ondernemers op de VVD stemmen.