Zeventigduizend euro aan Bulgarenboetes geïnd

Van de boetes die zijn opgelegd aan frauderende Bulgaren is op dit moment zeventigduizend euro geïnd. In totaal is voor een miljoen euro aan boetes opgelegd heeft staatssecretaris van Financiën Frans Weekers (VVD) woensdag gezegd tijdens het debat over de fraude met toeslagen.

De bewindsman kwam over de brug met de bedragen na lang aandringen van de Kamer. Eerder liet Weekers alleen weten dat 55 boetes zijn geïnd. Het gaat in totaal om een bedrag van 2,4 miljoen euro aan toeslagen dat openstaat bij 805 beboete Bulgaren. Inmiddels is duidelijk dat acht ton daarvan niet kan worden verhaald. Over het terugvorderen van de huurtoeslag zijn geen Europese afspraken gemaakt.

Dit bedrag staat los van de Bulgaren die strafrechtelijk worden aangepakt vanwege de fraude, benadrukte Weekers. De bewindsman kreeg tijdens het debat het verwijt dat hij niet assertief optreedt. Weekers riep de Kamerleden echter op te kijken naar de omvang van het bedrag.

"Ik ga in alle eerlijkheid niet onmiddellijk aan de bel hangen bij de Bulgaarse minister als ik merk dat het proces van informatie-uitwisseling loopt en ik kijk naar de omvang van de thematiek." Niettemin probeert Weekers op korte termijn alsnog een persoonlijk gesprek met zijn Bulgaarse collega te organiseren.

De oppositie bleek niet overtuigd van Weekers' aanpak. Wouter Koolmees (D66) diende aan het eind van het debat een motie in waarin Weekers wordt opgeroepen de Kamer elke twee maanden te informeren over de stand van zaken. Deze motie werd gesteund door vrijwel de volledige oppositie.

De coalitiepartijen VVD en PvdA namen genoegen met de uitleg van Weekers. Wel eisten zij dat het toeslagenstelsel fraudebestendiger wordt gemaakt.