Meer gedwongen woningverkopen

Een groeiend aantal Nederlanders heeft zijn huis vorig jaar gedwongen moeten verkopen, met een flink verlies als gevolg. Ruim 4500 huizen leverden na verkoop minder op dan waarvoor ze werden gekocht, waarna de eigenaren een beroep deden op de Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Dat maakte de Stichting Waarborgfonds Eigen Woning (WEW) donderdag bekend.

Het aantal beroepen op de NHG lag daarmee ruim een kwart hoger dan in 2012. Gemiddeld stonden huizen bijna 39 duizend euro onder water op het moment dat ze gedwongen werden verkocht. De verliezen bij verkoop lagen daarmee ruim elf procent hoger dan in een jaar eerder, aldus de stichting, die de NHG verstrekt.

Verreweg de belangrijkste reden om een huis van de hand te doen, was het beëindigen van een relatie of huwelijk. Ook werkloos raken was een belangrijke reden voor gedwongen verkoop. Van alle verzoeken tot het kwijtschelden van een restschuld werd bijna tachtig procent ingewilligd, waardoor de verliezen van voormalige huiseigenaren werden kwijtgescholden.

Wie een huis met een hypotheekgarantie koopt, kan bij verkoop met verlies aanspraak doen op het NHG-fonds. Mocht een woning fors in waarde zijn gedaald, dan betaalt het fonds in veel gevallen de restschuld.