[AO] Del Potro naar huis, Paire overleeft

De late avondpartijen op de Australian Open hebben voor behoorlijk wat spektakel gezorgd, en niet alleen door de extreme weersomstandigheden. Door de hitte van het middaguur werden de meeste wedstrijden tijdelijk gestaakt of uitgesteld tot de namiddag, maar 's avonds barste er een hevig onweer boven Melbourne los. 

Toen het weer opklaarde, konden enkele geplaatste spelers zich opmaken om hun koffers te pakken. Bij de vrouwen sneuvelden de lage seeds Magdelena Rybarikova [32], die met 6-4 en 6-3 werd verslagen door de Japanse Kumi Nara, en Bojana Jovanovski [33]. De Servische won de eerste set nog wel met 6-3, maar verloor de daaropvolgende sets al vrij snel met 3-6 en 2-6 van Yvonne Meusburger uit Oostenrijk.

De grootste verrassing van de dag kwam echter bij de partij tussen Juan Martin Del Potro en Roberto Bautista-Agut. De Argentijnse nummer vijf van de wereld leidde met 2-1 in sets, maar gooide na het verliezen van de vierde set het bijltje erbij neer. Op 5-5 in de beslissende vijfde set sloeg Bautista-Agut, de nummer 62 van de wereld, toe. De Spanjaard serveerde de wedstrijd gedecideerd uit en boekte daarmee een zwaarbevochten zege; 4-6, 6-3, 5-7, 6-4 en 7-5.

Ook Fernando Verdasco ligt uit het enkelspel. De nummer 31 van de plaatsingslijst bij de mannen werd verrast door Teymur Gabashvili uit Rusland. Ook zij gingen tot het uiterste; Gabashvili kwam terug van een 2-1 achterstand in sets. Hij won uiteindelijk verrassend met 7-6(1), 3-6, 2-6, 6-4 en 6-4.

Benoit Paire was ook de uitschakeling nabij, maar de excentrieke Fransman [27] knokte zich wonderwel terug in de wedstrijd. Zijn tegenstander, het achttienjarige Australische talent Nick Kyrgios, stond twee sets en een break voor toen zijn lichaam het af liet weten. Onder andere door de kramp en een ontketende Paire, die zichzelf vermaakte door het thuispubliek uit te dagen, verloor de Griekse Australiër de laatste twee sets kansloos. De Fransman boekte pas om kwart voor twee 's nachts lokale tijd zijn overwinning; (5)6-7, (5)6-7, 6-4, 6-2 en 6-2.