Eerste stap downloadverbod gezet

Een eerste stap richting het ophanden zijnde downloadverbod is vandaag gezet. Dit verbod lijkt te zullen worden afgedwongen door het Europese Hof van Justitie, dat het prima te rechtvaardigen vindt dat mensen een kopieerheffing op alles betalen, maar het niet te rechtvaardigen vindt dat mensen daar dan ook gebruik van maken.

Thecontentmap.nl pretendeert álle legale download- en streamingsites waar je met toestemming van de rechthebbenden aan je content kunt komen in kaart te brengen. Het platform bundelt - uiteraard op initiatief van de Federatie Auteursrechtbelangen - links naar websites waar legaal creatief werk kan worden gedownload en gestreamd, zoals Spotify en Veamer.

Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Jet Bussemaker presenteert de site donderdagmiddag tijdens muziekfestival Eurosonic Noorderslag in Groningen.

"Het is voor gebruikers niet altijd duidelijk of ze legaal of illegaal downloaden. Thecontentmap.nl verzamelt alle legale aanbieders", vertelt Michel Frequin, directeur van brancheorganisatie Voice. Voor het gemak wordt vergeten dat het downloaden, in tegenstelling tot het uploaden, van films en muziek in Nederland vooralsnog in alle gevallen legaal is.

Ten tijde van schrijven was de site niet bereikbaar

Update 12.23 uur

De site, een simpele wordpress site, is inmiddels online. Uit deze site blijkt dat alle video's op diensten als HULU, Vimeo en alle YouTube-concurrenten kennelijk illegaal (want niet vermeld) en alle video's op YouTube legaal zijn. Dus ook deze. Bedankt en kijk ze!

Alle legale downloadsites gebundeld
Alle legale downloadsites gebundeld (Foto: ANP)