Ecclestone vervolgd in Duitsland

Peterselieman

Formule 1-baas Bernie Ecclestone wordt in München voor de rechter gesleept vanwege vermeende omkoping. De Brit wordt ervan verdacht in 2006 bij de verkoop van de aandelen van de F1 voormalig BayernLB-bankier Gerhard Gribkowsky voor 44 miljoen dollar omgekocht te hebben.

Gribkowsky moest er namens BayernLB voor zorgen dat de transactie van de aandelen van de bank naar een nieuwe aandeelhouder goed zou verlopen. De aandelen gingen naar CVC Capital, een investeringsmaatschappij die bevriend was met Ecclestone en hem aan het roer wilde houden.

Inmiddels is Gribkowsky vanwege corruptie veroordeeld en zit hij een gevangenisstraf uit. Vast staat dat Ecclestone hem een bedrag betaald heeft. Gribkowsky beweert dat dit was om ervoor te zorgen dat CVC de aandelen in handen kreeg, terwijl Ecclestone stelt dat hij afgeperst is door Gribkowsky die gedreigd zou hebben de belastinginspecteurs op de F1-baas af te sturen.

Lang was onduidelijk of het proces in Duitsland doorgang zou vinden, maar nu staat de eerste zitting waarschijnlijk voor april op de rol. Mocht Ecclestone veroordeeld worden, dan is hij zijn baan kwijt, zo heeft CVC al laten weten. Overigens loopt er ook in Groot-Brittannië al een zaak tegen de Brit. Het Duitse mediabedrijf Constantin eist 140 miljoen dollar van de Brit omdat het bij de verkoop van de aandelen van de Formule 1 dit bedrag misgelopen zou zijn. Een uitspraak in deze zaak laat nog op zich wachten.