Kunstenaars aan de slag met portret koning

De namen van de drie kunstenaars die het staatsieportret van koning Willem-Alexander gaan maken zijn bekend. De jury heeft gekozen voor Iris van Dongen, Rineke Dijkstra en Femmy Otten, maakte Mondriaan Fonds-directeur Birgit Donker donderdagavond bekend in het Rijksmuseum.

De drie werden gekozen uit twaalf genomineerden, die waren geselecteerd uit een lijst die vier scouts hadden aangeleverd. De twaalf relatief onbekende kunstenaars kregen de opdracht een schets te maken van een 'herkenbaar, monumentaal en representatief' werk, dat tegelijk verrast. Alle twaalf schetsen worden vanaf vrijdag tentoongesteld in het Rijksmuseum.

De kosten voor het project bedragen ongeveer 370 duizend euro. Daarmee worden onder meer honoraria, voorstudies, materiaalkosten, de scouts en het expertcomité betaald. Ook worden de rechten van de drie uiteindelijke kunstwerken ermee afgekocht.

De staatsieportretten kunnen straks worden besteld door bijvoorbeeld ministeries, provincies, gemeenten, ambassades en rechtbanken. Ook particulieren kunnen een portret bestellen. Het is in Nederland niet verplicht voor overheidsinstanties om een staatsieportret aan de muur te hebben, maar het wordt door het Koninklijk Huis wel gezien als goed gebruik.

Vroeger was een staatsieportret de enige manier waarop het 'gewone volk' de koning of koningin kon bewonderen. Het eerste staatsieportret in Nederland werd gemaakt door de Britse kunstenaar Charles Howard Hodges. Hij maakte in 1816 een schilderij van koning Willem I.