Dokter Corrie scoort goed bij leraren

De meeste leerkrachten en schooldirecteuren vinden dat Dokter Corrie goed aansluit bij de lessen over seksuele voorlichting. Dat blijkt donderdag uit onderzoek in opdracht van de NTR. Het school-tv-programma van de taakomroep raakte eind vorig jaar in opspraak omdat niet alle ouders het eens zijn met hoe Dokter Corrie, gespeeld door Martine Sandifort, seksualiteit bespreekt.

Naast directeuren werden zo'n vierhonderd leerkrachten van basisscholen ondervraagd door DUO Onderwijsonderzoek. Bijna de helft van de ondervraagde leerkrachten zegt dat de thema's zeer goed aansluiten bij hun lessen seksuele voorlichting. Zo'n 63 procent geeft aan aandacht voor seks en seksuele diversiteit zinvol te vinden. Wel stelt 61 procent van de leerkrachten dat seksuele voorlichting vooral een taak voor de ouders is en maar in beperkte mate voor de school.

Ook zegt meer dan de helft van de leerkrachten niet in verlegenheid te worden gebracht door de manier waarop Dokter Corrie seks bespreekt. Leerkrachten die het programma wel kennen maar niet gebruiken, zo'n negen procent, noemen de rubriek ongeschikt en de filmpjes respectloos.

Uit het onderzoek blijkt ook dat protestants-christelijke scholen terughoudend zijn met aandacht te besteden aan seksualiteit en seksuele diversiteit. Leerkrachten op deze scholen beoordelen de rubriek Dokter Corrie minder positief. Eind vorig jaar werden achtduizend handtekeningen tegen het programma overhandigd aan de Tweede Kamer.

Dokter Corrie is vrijdag weer op televisie. Dan praat ze met presentator Harm Edens over masturbatie.