[HWL] Van Ass: "Moet nog beter tegen Australië"

Maarten (rubbereend)

De Oranjemannen braken woensdagmiddag met een vervelende traditie: verliezen van Duitsland in de knock-outfase. Met uitzondering van de Champions Trophy was dat namelijk niet meer gebeurd op een groot toernooi sinds de Spelen van 2004. Van een geneutraliseerd Duitsland-syndroom wilde bondscoach Paul van Ass echter niets weten. "Ik heb weinig syndromen."

"Een Duitsland-syndroom heb ik nooit gehad. Duitsland is een hele zware ploeg en, let's face it, wij hebben het moeilijk met de Duitse sportcultuur. Dat zie je ook in andere sporten. Wij vinden ze saai. En ze geven nooit op, dat vinden we ook vervelend. Volgens mij blijft de statistiek fifty-fifty qua overwinningen, maar zij hebben de mooiste finales gewonnen. Het wordt tijd dat we dat eens omdraaien."

Nederland liet tegen de Duitsers weer eens zien wat Van Ass bij zijn aanstelling had beloofd: aanvallend hockey met snelheid en pressie. Voorheen lukte dat zelden. "Maar dat kan niet altijd, andere landen weten ook dat we dat willen dus die maken een plannetje om dat te breken. Het hoort er ook bij dat je af en toe verdedigt en dat doen we steeds beter."

Een puntje van kritiek blijft de scherpte voorin, ook tegen Duitsland werden grote kansen om zeep geholpen. "In de groepsfase en ook vandaag tegen de Duitsers hadden we goede kansen. Daar moeten toch één, twee of misschien wel goals meer uitkomen. Het wordt wel beter. Seve (van Ass, red.) maakte vandaag zijn tweede en Jeroen Hertzberger gaat hard, dus die komt eraan. Dat gaat in stapjes."

Een tweede kanttekening bij de knappe zege is het ontbreken van drie Duitse toppers: Christopher Zeller, Moritz Fürste en Max Müller. "Dat gebeurt altijd. Wij missen Valentin Verga, die kunnen we ook goed gebruiken. Dat is ook topspeler als hij in vorm is. Maar ze zijn iets kwetsbaarder zonder die drie gasten, dat zeker. Dat ze ze thuislaten moeten ze zelf weten, want dadelijk moet je die jongens toch weer in gaan passen. Dat is best lastig."

Al met al is Van Ass gematigd tevreden. "Het is goed, maar het moet nog beter. We zijn er nog niet. Je moet niet te snel tevreden zijn, ik wil de lat hoger leggen. Als je scorebordjournalistiek bedrijft zou je zeggen: we staan er goed op. Het is ook goed, maar het moet nog beter willen we in de halve finale van Australië winnen."