Familie weduwen bij excuses wegens executies

De Nederlandse ambassadeur in Indonesië heeft donderdag in Jakarta namens de Nederlandse regering excuses aangeboden vanwege de executies tijdens het militair optreden in de periode tussen 1945 en 1949. Familieleden van weduwen uit Zuid-Sulawesi woonden de bijeenkomst bij.

"De Nederlandse regering is zich ervan bewust een bijzondere verantwoordelijkheid te hebben voor de Indonesische weduwen van slachtoffers van standrechtelijke executies zoals begaan door Nederlandse militairen", aldus de ambassadeur donderdagochtend vroeg (Nederlandse tijd) op een bijeenkomst in de Indonesische hoofdstad. "Namens de Nederlandse regering bied ik excuses aan voor deze excessen."

Hij richtte zich in het bijzonder tot de weduwen uit Bulukumba, Pinrang, Polewali Mandar en Parepare in Zuid-Sulawesi. Onder anderen vijf familieleden van drie van de tien weduwen uit Zuid-Sulawesi met wie onlangs een schikking is getroffen waren gekomen om te horen wat de ambassadeur te zeggen had. De weduwen zelf, die hoogbejaard zijn, waren vanwege hun leeftijd niet in staat naar Jakarta af te reizen.

Hun advocaat Liesbeth Zegveld had geëist dat de ambassadeur zijn excuses zou aanbieden in Sulawesi. Het ministerie van Buitenlandse Zaken wees er echter op dat het gaat om excuses voor alle standrechtelijke executies, en niet alleen voor die in Zuid-Sulawesi. Daarom is voor Jakarta gekozen. De ambassadeur gaat woensdag naar Sulawesi om verslag te doen van de bijeenkomst.

Het kabinet besloot eind augustus tot het aanbieden van de excuses. Ze zijn onderdeel van een schikking tussen de staat en de weduwen wier mannen standrechtelijk zijn geëxecuteerd. Eerder kregen de weduwen van de executies in Rawagede en Zuid-Sulawesi een schadevergoeding van twintigduizend euro en executies.

Met de excuses hoopt de regering bij te dragen aan de afsluiting van een 'moeilijke periode' voor deze groep, die 'zo direct is getroffen door het geweld tussen 1945 en 1949'. "De Nederlandse regering wil de blik graag gezamenlijk met Indonesië op de toekomst richten. Indonesië en Nederland, Indonesiërs en Nederlanders hebben elkaar veel te bieden", besloot hij zijn toespraak.