VVD: 's winters langere treinen

De VVD wil dat de NS langere treinen inzet bij winterse omstandigheden. Dat bepleitte Tweede Kamerlid Betty de Boer (VVD) donderdag tijdens een overleg in de Kamer over het spoor met staatssecretaris van Infrastructuur Wilma Mansveld (PvdA).

Afgelopen winter zette de NS een beperkte dienstregeling in zodra sneeuwval op het spoor dreigde. Het schrappen van treinen moest voorkomen dat het een chaos op het spoor werd. Dat is volgens De Boer gelukt, maar de dienstregeling heeft ook nadelen. Sommige treinen zaten zo vol dat niemand meer in- of uit- kon stappen.

De politica vroeg Mansveld daarom langere treinen in te zetten als de beperkte dienstregeling van kracht wordt. Ook wilde zij weten of de winterregeling niet alleen kan worden ingezet in de delen van het land waar het daadwerkelijk sneeuwt.

De Boer oogstte met haar voorstel kritiek van de oppositiepartijen. Sander de Rouwe (CDA) stelde dat de met de aangepaste dienstregeling in de winter het fundamentele probleem niet wordt opgelost, namelijk een betere samenwerking tussen de NS en spoorbeheerder Prorail.

Hij noemde de voorstellen van De Boer 'goedbedoelde lapmiddelen'. "Als we zo doorgaan met pappen en nathouden, blijven reizigers in de kou staan." De CDA'er eiste dat de staatssecretaris ingrijpt en ervoor zorgt dat de spoorbedrijven gaan werken aan een fundamentele oplossing, zodat een beperkte dienstregeling niet meer nodig is.

Liesbeth van Tongeren (GroenLinks) vroeg zich af of het überhaupt wel mogelijk is om een beperkte dienstregeling maar in delen van het land in te voeren. "Heeft u dit voorstel wel besproken met mensen van het spoor?" Stientje van Veldhoven (D66) concludeerde dat de aangepaste dienstregeling werkt, maar zij wil wel dat de NS hier zo min mogelijk gebruik van maakt.

Tijdens het debat uitten partijen verder kritiek op het voornemen van de NS om het treinkaartje volgend jaar 3,4 procent duurder te maken.