Oranje valt terug op FIFA-ranglijst

Het Nederlands elftal is flink gedaald op de wereldranglijst van de FIFA. Ondanks de definitieve plaatsing voor het WK van volgend jaar daalde Oranje van de vijfde naar de negende plaats. Italië, België, Uruguay en Brazilië zijn Nederland voorbij. Spanje blijft de ranglijst aanvoeren. 

Oranje stond ook in april en mei van dit jaar op de negende plaats, maar vond daarna weer de weg naar boven. De afgelopen weken werd gelijkgespeeld tegen Portugal en Estland en gewonnen van Andorra.

Argentinië stijgt ten koste van Duitsland naar de tweede plaats en is nu de naaste belager van Spanje. Italië en Colombia maken de top vijf compleet. België klimt van de tiende naar de zesde plaats en bereikt daarmee de hoogste notering ooit. Grootmachten Engeland (zeventiende) en Frankrijk (25e) zakken juist steeds verder weg.

De FIFA-ranglijst wordt normaal gesproken gehanteerd om bij de WK-loting in december de groepshoofden aan te wijzen. De wereldvoetbalbond heeft daarover echter nog geen definitief uitsluitsel gegeven.