Bits of Freedom kritisch over plannen Kroes

De telecomplannen van eurocommissaris Neelie Kroes biedt internetproviders te veel kansen om de netneutraliteit te omzeilen. Bits of Freedom roept het Europees Parlement daarom op het voorstel te verbeteren, liet de digitalerechtenorganisatie donderdag weten.

In het plan, dat nog moet worden goedgekeurd door het Europese Parlement en de regeringsleiders, heeft Kroes een beperkte garantie voor netneutraliteit opgenomen. In principe moeten providers internet zonder restricties aanbieden, zodat iedereen snelle toegang heeft.

Bedrijven kunnen in de plannen tegen betaling toch voorrang krijgen op internet. De voorwaarde is dat dat niet ten koste mag gaan van de algemene internetsnelheid. Bits of Freedom vreest echter deze voorwaarden niet streng genoeg zijn en dat de internetsnelheid toch wordt afgeknepen om de extra betalende bedrijven meer bandbreedte te bieden.

De rechtenorganisatie hekelt daarnaast de mogelijkheid voor providers om internet te blokkeren als dat nodig is om een 'serieuze misdaad' te voorkomen. Volgens Bits of Freedom gaat dit in tegen het grondrecht om vrij te kunnen communiceren.

Het plan van Kroes voor de telecom- en internetsector in de Europese Unie werd woensdagavond gepubliceerd. Donderdagmiddag geeft de VVD-politica een nadere toelichting.