Meeste PvdA-bestuurders tegen schaliegaswinning

De meeste bestuurders van de PvdA zijn tegen proefboringen naar schaliegas. Dat blijkt donderdag uit een enquête die onderzoeksbureau Overheid in Nederland heeft gehouden in opdracht van nu.nl. Van de VVD-bestuurders is een meerderheid voorstander.

Uit de enquête, waaraan ruim zeventienhonderd Kamerleden, bestuurders van gemeenten, provincies en waterschappen meededen, blijkt dat nog geen vijfde van de PvdA'ers proefboringen ziet zitten. 45 procent noemt zich tegenstander en 37 procent is sterk tegen de boringen.

Onder de bestuurders van de andere coalitiepartij is juist zeventig procent (sterk) voorstander van schaliegaswinning. Bestuurders van de andere partijen zijn in meerderheid tegen, in totaal 71 procent. Ze zijn vooral bang voor grondverzakking en zien zonne- en windenergie als betere alternatieven.

De PvdA in de Tweede Kamer wil op basis van de informatie die er nu ligt niet instemmen met de proefboringen die minister van Economische Zaken Henk Kamp (VVD) wil laten uitvoeren. De fractie wil nog een hoorzitting en een rapport over de milieueffecten afwachten voor een definitief besluit te nemen.

Het kabinet wil in oktober een definitief besluit nemen over de proefboringen. Als de PvdA niet instemt is er geen Kamermeerderheid voor de boringen.