Greenpeace stinkt

Op zich een aardig idee van milieuorganisatie Greenpeace om het milieu te willen beschermen, maar wie beschermt er eigenlijk de donateurs van Greenpeace? De activisten van Greenpeace hebben misschien nét iets te enthousiast visnetten stukgesneden en zijn daarna eens even op zoek gegaan naar de mazen in de Nederlandse wet.

Donateurs van Greenpeace klaagden sowieso al over de overload aan post die zij ontvangen van de milieuorganisatie. Ook al ben je donateur, gééf je dus al geld, het blijkt nooit genoeg. Brief na brief na brief. Extra geld voor de bescherming van de Noordpool. Wil je misschien ook nog even iets extra’s geven zodat Greenpeace wat kan doen aan de walvisvangst, de kolenprojecten in China en de giftigste stoffen in onze watervoorziening. Donateurs van Greenpeace maken deze enveloppen natuurlijk al lang niet meer open. Hooguit komt er een diepe zucht vanuit de tenen: ‘is het dan nóóit genoeg?’ Nee! Nog lang niet genoeg! Dus besloot Greenpeace er nog eens een schepje bovenop te doen. Wat? Schepjé?  Zeg maar gerust scheppén. Bakken vol met geld willen ze!

Greenpeace heeft een slim trucje uitgehaald. Ze hebben aan meer dan tienduizend donateurs een brief gestuurd met daarin de boodschap dat hun donatie aan de milieuorganisatie wordt verhoogd en in sommige gevallen zelfs wordt verdubbeld. Geen bericht is goed bericht, zo denken ze bij Greenpeace, want alleen als je dit niét wilt, moet je dit gewoon even aangeven!

Gelukkig weet Alain van der Horst, woordvoerder van Greenpeace ons gerust te stellen. Het gaat om een proef. Bovendien gaat het om mensen, trouwe donateurs, die al sinds het guldentijdperk donaties storten.

Dus als je donateur bent van Greenpeace en je maakt inderdaad al hun enveloppes open, dan lees je dus een brief waarin onder andere te lezen staat:

‘We hebben uw steun nu meer dan ooit nodig.

Omdat we principieel geen subsidies ontvangen van overheden of bedrijven, moeten we elke donatie zo efficiënt mogelijk gebruiken. Ik vraag u hierbij of wij uw jaar gift mogen verhogen van €11,34 naar €20.00. voor u gaat het dan maar om €0,05 per dag, maar voor het belangrijke werk dat we samen met u doen, maakt dit een groot verschil.

Wilt u graag extra bijdragen aan onze milieudoelen, dan hoeft u niets te ondernemen. Uw nieuwe donatiebedrag gaat dan automatisch in rond 20 december 2013.

Als dit niet mogelijk is of als u een andere bijdrage wilt doen, belt u dan tijdens kantooruren naar het gratis nummer 0800-4223340. Doet u dit alstublieft voor 10 oktober.’

En daarna volgt nog een hoop gebla-bla over de Noordpool, het thuis van de ijsbeer en de poolvos en over de strijd tegen Shell en andere bedrijven die het hebben voorzien op de Noordpool om daar naar olie te boren.

Dit is toch te schandalig voor woorden? Je besluit om een milieuorganisatie te steunen, vanuit je eigen principes weliswaar, maar jouw donatie en die van vele anderen maken het toch maar mooi mogelijk dat Greenpeace dit werk kan doen en zijn directie kan betalen! Dan besluit Greenpeace om jouw donatie, jouw gulle gift, een donatie waarvan je verdomme zelf de prijs wel zult bepalen, even flink te verhogen. Omgekeerde wereld: jij moet dus in actie komen, mocht je dit níet willen! En dat is meteen het slimme van het trucje. Want het is algemeen bekend dat mensen dit nou eenmaal niet zo snel doen. Je vergeet het, en voor je het weet, zit je er aan vast.

Dit is het zelfde trucje dat de NS gebruikt. Bij vertragingen kan je de helft van je reisgeld terugkrijgen. Meteen? Bij aankomst melden bij de balie en kassa handje contantje? Natúúrlijk niet, hoe kan je het vragen! Nee, daar zijn speciale formulieren voor. Vertraginsformulieren. Als je woedend vanwege de vertraging eindelijk aankomt op plaats van bestemming heb je nog wel genoeg adrenaline in je lijf om zo’n formulier te confisqueren bij de balie, maar tegen de tijd dat je thuis bent, leg je zo’n formulier toch even aan de kant met het idee van: ‘doe ik morgen wel even.’ En dat wéét de NS. Zij bieden de mogelijkheid en storten ook zonder vragen het bedrag op je rekening, want maar een paar procent van de bevolking stuurt daadwerkelijk zo’n formulier op.

Neem die acties bij de supermarkt. Lijkt best aantrekkelijk. Je koopt een pak cornflakes en als je een of andere promotiecode ergens naartoe stuurt, dan krijg je €3,- op je rekening gestort. In de winkel denk je nog: ‘Zo, dat is niet verkeerd!’ Vervolgens vreet je in een week tijd dat pak cornflakes leeg met je suffe kop aan de ontbijttafel, denkt misschien af en toe nog aan de kortingscode, maar tegen de tijd dat het pak leeg is, denk jij al lang niet meer aan die drie euries op je bankrekening. En dat wéten ze.

En dan de OV-chipkaart. Er worden jaarlijks miljoenen verdiend door de vervoerbedrijven in Nederland, doordat reizigers vergeten uit te checken. Ook dat geld is terug te vorderen, maar ja, je moet er wel moeite voor doen.

Toch vind ik de actie van Greenpeace nog veel smeriger dan bovenstaande voorbeelden. Ik vind die actie van Greenpeace pure diefstal. Er wordt gewoon ingebroken. Op zo’n manier kan je dus nooit meer zelf bepalen hoe veel je wilt doneren. Al wil ik vanaf nu €1,- per jaar storten op de bankrekening van Greenpeace en ondanks inflatie ditzelfde bedrag over dertig jaar nóg steeds elke maand wil storten, dan moeten ze nog steeds blij en dankbaar zijn! Dat houdt dus in dat ik over dertig jaar in totaal €360,- heb geschonken aan Greenpeace. Prima toch? Blij mee wezen en je bek houden. Alles wat je krijgt, is meegenomen.

Gek genoeg is het niet verboden. Het Centraal Bureau Fondsenwerving (CBF) stelt dit in een reactie tegenover persbureau Novum. Ze hebben het namelijk aangekondigd middels een brief en mensen kunnen ageren als ze het er niet mee eens zijn.

Zelf ben ik geen Greenpeace-donateur. Maar ik zou Greenpeace donateurs het volgende willen aanraden. Ga naar de site: www.opzeggen.nl

Daar staat het volgende te lezen over het opzeggen van je Greenpeace donateurschap:

‘Wil je Greenpeace opzeggen? Ga via de button hierboven naar de opzegbrief, vul de gevraagde gegevens in en de brief wordt automatisch aangepast. Download de brief, onderteken deze en verstuur de brief naar het opgegeven adres. Je ontvangt een bevestiging van Greenpeace per wanneer je donatie en de bijbehorende automatische incasso worden stopgezet.’

Fijn. Dan ben je er dus vanaf. Maar de makers van deze site kennen hun pappenheimers kennelijk goed. Want iets verderop is te lezen:

‘Wanneer het erg lang duurt voordat je een bevestiging ontvangt van Greenpeace, dan kun je de automatische incasso door je bank laten blokkeren. De betalingsverplichting blijft echter bestaan tot je (schriftelijk) hebt opgezegd en hier een bevestiging van hebt ontvangen.’

Ook weer zo’n slim trucje! Geen bevestiging? Dan gewoon doorbetalen!

Ik heb ook een goed idee. We sturen de voltallige directie van Greenpeace met een rubberboot naar de Noordpool. Voorgoed. Want die willen ze toch zo graag beschermen?

Als je interesse hebt, stuur dan een column van jouw hand naar Zonnetje40. Of stuur een PM. Je krijgt z.s.m. een reactie.

Eindredactie FOK!columns