Museum Breda koopt 'oudste stadsgezicht'

Het Breda's Museum heeft een stadsgezicht gekocht uit 1518. Het gaat volgens het museum om het oudste panorama van Nederland in de Nederlandse kunst. De aanwinst wordt donderdagmiddag onthuld, en is daarna te zien voor publiek.

Het museum kwam het schilderij, Christus en de Samaritaanse Vrouw bij de Stad Breda, in 2012 op het spoor na een tip van het Rijksbureau Kunsthistorische Documentatie. De stad figureert in een voorstelling van het bijbelverhaal over Jezus en de Samaritaanse vrouw. Breda is er gedetailleerd en realistisch op afgebeeld.

De nauwkeurig weergegeven middeleeuwse stadsmuren, de Grote Kerk en het kasteel van Breda maakten het mogelijk het schilderij te dateren tussen 1518 en 1520. In die jaren drukten de Nassaus, de voorvaders van het huidige koningshuis, hun stempel op de stad.

Het stadsgezicht is een fragment van een middenpaneel van wat een drieluik moet zijn geweest. De rest van het werk is lang geleden verloren gegaan. Waarschijnlijk speelde de triptiek een rol in de verering van het Heilig Kruisreliek in de Grote Kerk van Breda. Het werk werd gekocht door de Vereniging Vrienden van Breda's Museum. Het aankoopbedrag is niet bekendgemaakt.