Iraans filmcentrum mag weer open

Het Iraanse filmcentrum House of Cinema mag weer open. Een kleine twee jaar geleden moest het centrum voor filmmakers en kunstenaars dicht omdat hardliners vonden dat het liberale denkwijzen bevorderde. De heropening lijkt de tolerantere standpunten van de nieuwe gematigde president Hasan Rouhani te weerspiegelen.

Volgens onderminister van cultuur Hojjatollah Ayoubi moet de heropening gezien worden als steun van de nieuwe regering aan de filmindustrie. De sluiting van het House of Cinema werd destijds door vele prominente Iraanse filmmakers bekritiseerd.

Een van deze filmmakers was Asghar Farhadi, die vorig jaar de Oscar voor beste niet-Engelstalige film won voor zijn drama A Separation. De film ging over een echtpaar dat moet kiezen tussen in Iran blijven om voor een zieke ouder te zorgen, en hun kind een betere toekomst geven in het buitenland.

Eerder dit jaar kreeg de Iraanse filmmaker Jafar Panahi, bekend van zijn maatschappijkritische films, nog een verbod om de komende twintig jaar films te maken of Iran te verlaten. Panahi accepteerde in juli wel de uitnodiging van de Amerikaanse Academy of Motion Picture Arts and Sciences om lid te worden. Hij mag nu mede bepalen wie de Oscars winnen.