Damrak sluit hoger na rustige handelsdag

Chuck-N0rr1s

(Novum/ABM FN) - De Amsterdamse beurs is donderdag hoger gesloten na een rustige handelsdag. De AEX won 0,4 procent en eindigde op 376,66 punten. Elders in Europa was het beeld verdeeld. De Franse beurs verloor 0,4 procent, in Frankfurt maakte de DAX een pas op de plaats, en de Spaanse beurs sloot 0,6 procent hoger.

Uitblinker binnen de AEX was ASML, met een dagwinst van 4,9 procent. Daarmee kwam de koers van het Veldhovense bedrijf op 70,24 euro. Ook KPN zat in de lift en sloot 2,3 procent hoger. Het telecombedrijf liet weten weer in gesprek te zijn met América Móvil over de overname. Staalproducent ArcelorMittal was donderdag hekkensluiter met een verlies van 1,9 procent.

In de Midkap, die eveneens 0,4 procent hoger sloot, bleek dat ook het staalgerelateerde Aperam kopje onder ging. Het aandeel werd een procent goedkoper. Daarentegen viel Ten Cate juist in positieve zin op na aankondiging van een meerjarige overeenkomst met het Amerikaanse leger. Het aandeel vlagde bijna vijf procent hoger af en was daarmee de sterkste stijger.

Verder deed ook ASMI goede zaken met een koerswinst van 3,1 procent op 25,10 euro. Het technologiebedrijf profiteerde van een koersdoelverhoging door Goldman Sachs naar 37 euro bij een koopadvies.

Bij de kleinere fondsen maakte Grontmij deel uit van de kopgroep met een 4,7 procent hogere koers na een nieuwe opdracht van de provincie Noord-Brabant. Softwareontwikkelaar Exact leverde 0,9 procent in nadat Goldman Sachs het advies voor het aandeel verlaagde.

De Amerikaanse beurzen noteerden omstreeks de klok van zes vlak. De Dow Jones en de S&P 500 leverden beide een tiende van een procent in, waar de Nasdaq onveranderd stond.