Boxtel houdt protestactie tegen schaliegas

De gemeenteraad van Boxtel houdt 11 oktober een manifestatie tegen schaliegas. De gemeenteraden van andere gemeenten die tegen schaliegas zijn worden uitgenodigd om ook te komen, is donderdagavond besloten in een speciale raadsvergadering over de kwestie.

Inmiddels hebben zich ruim zestig gemeenten schaliegasvrij verklaard. Waar de manifestatie moet worden gehouden, is nog onduidelijk. Mogelijk vindt de bijeenkomst plaats in het gemeentehuis en bij de Markt, waar zaterdag ook al een manifestatie wordt gehouden tegen schaliegas.

De protestbijeenkomst zaterdag vindt plaats vanwege een bezoek van een PvdA-delegatie aan Boxtel. Onder meer lokale actiegroepen, de Boxtelse en Haarense gemeenteraad, het college van burgemeester en wethouders van beide gemeenten, afvaardigingen van andere Brabantse gemeentebesturen en PvdA-fracties uit de regio worden daarbij verwacht. De gemeente weet nog niet precies hoeveel actievoerders naar de manifestatie komen, maar gaat uit van grote bezoekersaantallen.

Het kabinet neemt naar verwachting in oktober een besluit over proefboringen naar schaliegas. Die boringen zouden bij de Brabantse plaatsen Boxtel en Haaren en in de gemeente Noordoostpolder moeten beginnen.