Homomepster Sneek in psychiatrische kliniek

De 19-jarige inwoonster van Leeuwarden die begin maart samen met een vriendin twee homoseksuele mannen mishandelde op het NS-station in Sneek, hoeft niet meer de cel in. De vrouw verblijft in een kliniek en haar behandeling mag niet worden onderbroken door een celstraf, was donderdag het oordeel van de rechtbank in Leeuwarden.

De vrouw kreeg conform de eis van het OM een gevangenisstraf die gelijk is aan de 133 dagen die ze in voorarrest heeft gezeten. De vrouw verblijft sinds eind juli op een gesloten afdeling van de Forensisch Psychiatrische Kliniek (FPK) in Assen.

Ze komt onder toezicht van de reclassering. Samen met de behandelaars bepaalt de reclassering hoelang de behandeling van de jonge vrouw gaat duren. Dat kan tot een maximum van drie jaar, de duur van de proeftijd. Als ze in die periode de fout in gaat, draait ze wel weer de cel in.

De vrouw lijdt aan een ziekelijke stoornis in de vorm van ADHD en een persoonlijkheidsstoornis met borderline, antisociale en narcistische kenmerken. Verder was sprake van alcohol- en cannabismisbruik. Volgens de gedragsdeskundigen is de kans groot dat ze nogmaals de fout in gaat als ze niet wordt behandeld.

Als gevolg van de stoornissen is ze verminderd toerekeningsvatbaar. Samen met haar vriendin, een 18-jarige inwoonster van Heerenveen, kreeg de in het Russische Omsk geboren Leeuwardense het aan de stok met twee homoseksuele mannen op het NS-station in Sneek.

De vrouwen beledigden en bespuugden de mannen. In de trein werd een van hen door beide vrouwen mishandeld. De Leeuwardense benadrukte tijdens de behandeling van de strafzaak dat het incident niet homogerelateerd was.

Dertien dagen later kregen de vriendinnen ruzie met twee vrouwen op treinstation Noord in Sneek. De Leeuwardense maakte zich schuldig aan een poging tot doodslag toen ze een van de slachtoffers op het hoofd stampte. Ze moet een schadevergoeding van 1362 euro aan de vrouw betalen.

Een van de mishandelde mannen krijgt een schadevergoeding van 2845 euro. De Heerenveense moet zich op een later tijdstip voor de rechter verantwoorden. De vrouw zit niet meer in voorarrest.