'Nieuwe JSF-kernwapens op Volkel'

De Amerikaanse kernwapens die op vliegbasis Volkel liggen opgeslagen worden op termijn vervangen door nieuwe bommen. Nederland heeft daarover afspraken gemaakt met de Verenigde Staten, zo blijkt uit een uitzending van het KRO-programma Reporter donderdagavond.

De huidige generatie bommen nadert het einde van haar levenscyclus. De VS willen de wapens daarom vervangen door een modernere versie. Met Nederland is behalve over de vervanging ook overeenstemming bereikt over het feit dat de Joint Strike Fighter het atoomwapen moet kunnen dragen en dat ze in de kluizen op Volkel moeten passen.

Het akkoord wordt beschreven in een rapport van de Amerikaanse Rekenkamer. Hoewel Nederland niet bij naam wordt genoemd, wordt gesproken van 'bepaalde NAVO-bondgenoten'. Deskundigen zeggen in het programma dat het vrijwel zeker Nederland betreft. Ook oud-minister van Defensie Bram Stemerdink (PvdA) is daarvan overtuigd.

De afspraken zouden zijn gemaakt in april 2010 tijdens het vierde kabinet-Balkenende. De destijds verantwoordelijke ministers van Buitenlandse Zaken en Defensie Maxime Verhagen (CDA) en Eimert van Middelkoop (ChristenUnie) willen niet reageren. Ook Buitenlandse Zaken wil geen mededelingen doen.

Kamerleden noemen de afspraak in Reporter in strijd met de wens van de Tweede Kamer om de wapens op Volkel te verwijderen. "De regering heeft verstoppertje gespeeld, heeft gedaan of die discussie open kon worden gevoerd, en dat blijkt dus niet het geval. Nederland heeft zich al tot zaken verplicht", aldus SP'er Harry van Bommel.

In juni stelde de oppositie dat de kernwapens zo snel mogelijk weg moeten na uitspraken van oud-premier Ruub Lubbers. Hij bevestigde destijds dat op de luchtbasis 22 atoombommen liggen opgeslagen.