Videoarbiter debuteert op EK volleybal

Teams op het EK volleybal voor vrouwen kunnen komend weekeinde gebruikmaken van een videoarbiter. Dat heeft de Europese volleybalbond CEV donderdag bekendgemaakt. Het is de eerste keer dat er op een EK volleybal gebruik wordt gemaakt van arbitrage met videobeelden.

Ploegen kunnen de scheidsrechter na een beslissing vragen het spel stil te leggen, waarna de assistent-scheidsrechter en een afgevaardigde van de CEV de beelden nog eens bekijken. Zij bepalen wat er vervolgens gebeurt.

Wordt het team dat de beslissing aanvocht niet in het gelijk gesteld, dan verliest dat team zijn recht op een challenge in die set. Nederland is overigens al uitgeschakeld op het toernooi. Rusland, Servië, België en gastland Duitsland zijn nog in de race.

De mannen krijgen vanaf de halve finale op het EK in Polen en Denemarken later deze maand ook beschikking over een videoarbiter. Nederland is daar een van de zestien deelnemers.

Het videosysteem dat op de EK's worden gebruikt werd afgelopen maart al getest in de Champions League voor volleyballers. Behalve volleybal maken onder meer hockey en tennis gebruik van een videoarbiter.