Ook werkgevers dreigen met einde sociaal akkoord

Als het kabinet voor volgend jaar veranderingen aanbrengt in de WW-afspraken, betekent dat het einde van het sociaal akkoord. Dat zei voorzitter Bernard Wientjes van VNO-NCW donderdag tegen BNR Nieuwsradio. De werkgeversvoorman reageert daarmee op uitspraken van FNV-voorzitter Ton Heerts, die woensdag eveneens dreigde met het einde van het sociaal akkoord.

Heerts zei zich te storen aan het bezuinigingspakket van zes miljard dat het kabinet wil doorvoeren. Ook over de inhoud van enkele uitgelekte maatregelen is de FNV-voorzitter niet te spreken. Hij waarschuwde dat als de nullijn weer terugkeert in de maatregelen, het sociaal akkoord daarmee voor hem ten einde is. Wientjes wijst er nu op dat de nullijn géén onderdeel van het sociaal akkoord is.

De WW-afspraken zijn daarentegen 'keihard', aldus Wientjes. "Dat is een van de fundamenten van het sociaal akkoord: de WW, het ontslagrecht, de flexibiliteit en de participatiewet." De kans dat het kabinet gaat morrelen aan een van die afspraken is volgens Wientjes echter betrekkelijk klein. "Daar zijn nog geen aanwijzingen voor", zei hij.