EU wil uitleg over belastingdeals NL

Redactie

De Europese Commissie heeft uitleg gevraagd aan Ierland, Luxemburg en Nederland over de belastingovereenkomsten met grote multinationals. Dat schrijft de Financial Times op basis van bronnen die het verzoek hebben ingezien.

Het Nederlandse ministerie van Financiën wil het informatieverzoek niet bevestigen. De woordvoerder zegt wel dat dergelijke verzoeken regelmatig binnenkomen vanuit Brussel, maar die worden vertrouwelijk behandeld.

De commissie heeft de drie landen volgens de bronnen van de Britse zakenkrant gevraagd over het systeem van belastingverdragen en over specifieke deals met bepaalde bedrijven, waaronder Apple en Starbucks.

De vragen vanuit Brussel vormen mogelijk de opmaat naar een informeel onderzoek naar illegale belastingvoordelen. Het niet gezegd dat de Europese Commissie de Ierse, Luxemburgse en Nederlandse belastingovereenkomsten ook als zodanig beoordeeld. "Op dit moment verzamelen we slechts informatie", lichtte een woordvoerder van de commissie toe tegenover de Financial Times.

Net als Nederland worden Luxemburg en Ierland gezien als een belastingparadijs voor grote bedrijven. De twintig grootste economieën van de wereld kondigden vorige week aan ernaar te streven dat belasting wordt betaald in het land waar het geld wordt verdiend. De Tweede Kamer houdt donderdag een hoorzitting over de deals van de Nederlandse fiscus.