Apple spreidt risico in productie

Apple wil voorkomen dat fouten in de productielijn zorgen voor problemen. Daarom gaat het bedrijf zijn productie spreiden over meerdere fabrieken. Volgens de Amerikaanse krant The Wall Street Journal worden iPhones en iPads niet langer alleen gemaakt in de Chinese fabrieken van Foxconn. Het Taiwanese Pegatron werkt aan een goedkopere versie van de iPhone.

Foxconn heeft jarenlang een monopolie gehad op de productie van de gewilde producten van Apple. Onder leiding van topman Tim Cook wil Apple zijn risico's echter spreiden. Vorig jaar zorgde een productiefout bij de iPhone 5 er voor dat de nieuwbakken smartphone gemakkelijk krasjes opliep op zijn metalen omhulsel. De iPad Mini werd bovendien al ten dele geproduceerd in de Taiwanese fabrieken.

Daarnaast haalt Apple volgens de krant een financieel voordeel uit de deal met Pegatron. De productiefabriek zou namelijk een kleinere marge eisen. Over de werkomstandigheden in de fabrieken van Pegatron, iets waar Foxconn in de voorbije jaren regelmatig voor op de vingers is getikt, is niets bekend. Het bedrijf heeft grofweg honderdduizend werknemers in fabrieken in Taiwan en China.


Apple spreidt risico in productie (Foto: Novum)