Armstrong wil waarheidscommissie

De gevallen voormalig zevenvoudig Tourwinnaar Lance Armstrong pleit opnieuw voor een waarheids- en verzoeningscommissie in het wielrennen. Alleen zo kan het wielrennen volgens de Amerikaan de dopinggeschiedenis achter zich laten.

Huidig UCI-voorzitter Pat McQuaid verwijt Armstrong dat hij nooit excuses heeft gemaakt voor zijn dopinggebruik en dat hij tijdens het interview met Oprah Winfrey geen volledige openheid van zaken heeft gegeven.

Tegenover Cyclingnews pareert Armstrong deze kritiek. "Zoals ik al herhaaldelijk heb gezegd wil ik helpen deze bladzijde in onze sport om te slaan. Maar dan moet er wel een waarheids- en verzoeningscommissie komen, zodat meerdere generaties kunnen worden aangesproken, niet één team. Het wordt tijd om aan de slag te gaan, ik ben de eerste die ze mogen uitnodigen. Zeg maar waar en wanneer."

Het UCI ziet een waarheids- en verzoeningscommissie niet zitten, omdat de financiële middelen ervoor ontbreken en er niet alleen in het wielrennen doping is gebruikt. Het wereldantidopingagentschap WADA en het Amerikaanse antidopingbureau USADA zijn het niet eens met het UCI en zijn groot voorstander om schoonschip te maken in de wielersport.