Boek: De Beschermengel - Dolores Redondo

Wouter Kursten (Magneet)

Er zijn verhalen over monsters als Bigfoot, de yeti of de Spaanse basajaun. Daarnaast zijn er natuurlijk de spannende thriller en hoofdpersonages die in het verleden iets verschrikkelijks hebben meegemaakt. Combineer deze ingrediënten en je hebt De Beschermengel van schrijfster Dolores Redondo te pakken.

Dolores Redondo (1969) deed de schitterende combinatie van de studies rechten en gastronomie. Met de kennis om je binnen de wet een oor aan te naaien en tegelijkertijd een heerlijke maaltijd voor te schotelen is het dan ook niet gek dat ze een tijd een restaurant heeft gehad. Het boek De Beschermengel werd begin dit jaar eerst in het Spaans, Catalaans, Baskisch en het Galicisch uitgebracht. Het is het eerste deel in de Baztan-trilogie.

De Beschermengel gaat om een Spaanse detective die een aantal moorden op jonge meisjes op moet lossen. Doordat deze in haar geboorteomgeving plaatsvonden, brengt het veel persoonlijke herinneringen naar voren. Als het er gaandeweg op lijkt dat een basajaun (de Spaanse variant van Bigfoot) achter de moorden zit moet ze proberen dit te ontkrachten. Natuurlijk lukt het uiteindelijk om de moorden op te lossen maar gaandeweg komen er wel een aantal waarheden boven tafel die sommige mensen liever geheim hadden willen houden.

Over het algemeen genomen is De Beschermengel een fijn boek om te lezen. Het bleef op een paar punten na behoorlijk boeiend maar is toch geen boek dat je in een avond uitleest. De 400 pagina’s lijken het liefste per 40 of 50 stuks gelezen te worden waarna je alle informatie even moet verwerken. De personages zijn heel boeiend en hebben een behoorlijke goede achtergrond meegekregen.

In het boek worden meerdere keren Spaanse termen gebruikt waar in het gedrukte exemplaar vast een uitleg voor te vinden is. Helaas was dit in het e-book niet te vinden wat af en toe een lichte irritatie opleverde. Let wel, dit is geen probleem van het boek maar meer van hoe e-books in elkaar zitten. Het makkelijkste bij een e-book zou zijn als er direct achter het woord de uitleg staat.

Over het geheel genomen is dit een best behoorlijk boek en ben ik benieuwd naar de volgende twee delen van de trilogie.