Weigeraar IsraŽl hoeft niet in dienst

Een jonge Israëliër die al ruim een halfjaar in de gevangenis zit omdat hij weigert in dienst te gaan, is ongeschikt voor het leger bevonden en wordt vrijgelaten. Dat heeft het Israëlische leger besloten, meldt de krant Haaretz donderdag.

De 20-jarige Natan Blanc weigert zijn dienstplicht te vervullen, omdat hij het niet eens is met de Israëlische bezetting van de Westoever. Sinds hij zijn bezwaren in november kenbaar maakte bij een wervingsbureau van het leger, is hij tienmaal aangehouden en heeft hij 177 dagen vastgezeten, aldus de Israëlische krant.

De zaak van Blanc bracht het leger in een lastig parket: nu Blanc wordt vrijgelaten, zorgt dat voor een ongewenst precedent. Als hij achter de tralies was blijven zitten, betekende dat een enorm imagoprobleem voor het leger.

"De belangrijkste reden dat ik weiger te dienen is dat ik van mening ben dat ons land in een niet-democratische situatie van civiele ongelijkheid tussen ons en de Palestijnen is beland. Een situatie waarin twee volkeren in hetzelfde land wonen, waarin het ene volk het recht heeft om te stemmen en deel te nemen aan de verkiezingen en het andere niet. Ik meen dat het Israëlische leger een belangrijke rol speelt bij het in stand houden van deze situatie en mijn geweten staat me niet toe daar aan deel te nemen", zei Blanc enkele maanden geleden in een videoboodschap.

Jaarlijks weigeren naar schatting enkele tientallen Israëliërs in dienst te gaan. Meestal beroepen zij zich op psychische of fysieke klachten om de dienstplicht te ontlopen. Blanc wilde niet voor deze uitweg kiezen en verklaarde dat zijn geweten zijn grootste bezwaar vormde.