Mist rond toedracht grensrechterzaak trekt iets op

Redactie

In de getuigenverklaringen die donderdagochtend aan bod kwamen in de zaak rond de dood van de Almeerse grensrechter Richard Nieuwenhuizen komen de namen van drie spelers steeds terug. Bij de betrokkenheid van Hasan D., de vader van verdachte Yassine D., rezen juist steeds meer vraagtekens.

Nieuw Sloten-speler Yassine D. had eerder al verklaard dat hij Nieuwenhuizen na de wedstrijd tegen de Buitenboys tegen de schouder had geschopt. Hij is de enige verdachte die in de rechtbank in Lelystad toegeeft een schop te hebben uitgedeeld. Meerdere getuigen zeggen dat Yassine meer dan een keer schopte, onder meer tegen het achterhoofd en in het gezicht van Nieuwenhuizen.

Ook teamgenoten zeggen dat D. vaker schopte. Onder hen zijn medeverdachte Mohamed K. (18) en de keeper van het team, zelf geen verdachte. D. zelf ontkent dat hij vaker heeft geschopt. Volgens hem mag de keeper hem niet, omdat hij een tijd geleden uit het team werd gezet toen D. aanvoerder was.

Behalve D. komt ook de naam van de 16-jarige Ibrahim C. naar voren. Zijn naam wordt onder meer genoemd door D. Ook zou hij in februari, rond een verhoor door de rechter-commissaris hebben gezegd, dat het maar goed was dat er geen video-opnamen waren van het incident, omdat hij anders de lul zou zijn. Tegen de rechter bezwoer C. dat hij niets had gedaan. Als de rechter doorvraagt over de rol van de anderen, laat zijn herinnering hem in de steek. "Ik weet het niet meer. Ik kan me het incident niet herinneren."

De 51-jarige Hasan D., de vader van Yassine, vertelde de rechters donderdag dat hij juist de boel wilde sussen. Dat lijkt ook te stroken met de verklaringen van meerdere getuigen, die hem geen klappen hebben zien uitdelen. Klappen zouden wel zijn uitgedeeld door een Marokkaanse volwassene, maar die droeg andere kleding en niet - zoals D. - een clubjas van Nieuw Sloten.

Verdachte Soufyan B. en zijn vader zeggen dat voetbalvader D. een kopstoot uitdeelde aan Nieuwenhuizen. Dat ontkent hij echter. "De vader wil wraak nemen omdat ik Soufyan altijd aanspreek op zijn agressieve gedrag." D. zegt het hele team voor elke wedstrijd te manen tot rust. "Ik ben altijd tegen geweld", zo zei de 51-jarige man via een tolk.

Soufyan B. zou volgens enkele getuigen ook mee hebben gedaan aan de schoppartij die volgens de meerderheid van de woensdag gehoorde deskundigen leidden tot de dood van Nieuwenhuizen. Op foto's is dat evenwel niet te zien. B. zou door zijn vader ter zijde zijn getrokken en zijn meegenomen naar de kleedkamer. Toen die afgesloten bleek, kwamen ze weer terug.

Aanvoerder Othman K. was overigens de enige bij wie donderdag iets van spijt over de lippen kwam. "Niemand heeft dit gewild. Niemand zag het aankomen", zo zei de 17-jarige aan het eind van de ochtend. "Het is verschrikkelijk en had niet mogen gebeuren."

Uit de eerder bij de politie en de rechter-commissaris afgelegde getuigenverklaringen bleek ook hoe moeilijk het is om de rol van alle verdachten en andere betrokkenen te duiden. Personen worden in de verklaringen niet alleen aangeduid met namen en rugnummers, maar ook met de kleur en het merk van kleding en schoenen. Ook de rechtbank raakte daarbij af en toe verstrikt in de wirwar aan verklaringen.

De 41-jarige Nieuwenhuizen overleed in december, de dag na de vechtpartij die ontstond na het fluitsignaal bij een wedstrijd tussen het B3-team van de Buitenboys uit Almere en het B1-team van de Amsterdamse club Nieuw Sloten. De acht verdachten worden verdacht van het medeplegen van doodslag.