'Gevangenen zien Joran als leider'

Redactie

Joran van der Sloot heeft respect afgedwongen onder zijn medegedetineerden in de Piedras Gordas-gevangenis en maakt het naar omstandigheden goed. Dat zegt zijn advocaat Máximo Altez tegen Novum Nieuws. De Arnhemmer, van wie het hoger beroep woensdag begon, zit een celstraf van 28 jaar uit.

"Door zijn houding en zijn lengte dwingt Joran respect af. Hij wordt door medegevangenen als een leider gezien", zegt Altez. De moordaanslag die in maart tegen Van der Sloot zou zijn beraamd, berust volgens de advocaat achteraf gezien op een misverstand. "Joran heeft het ook niet altijd makkelijk. Maar ambassadepersoneel schiet te hulp als bijvoorbeeld zijn toelage niet op tijd komt of bij welk probleem dan ook", zegt de advocaat.

Van der Sloot heeft regelmatig last van stress en andere psychische klachten, stelt Altez. "Maar zijn vriendin Leidy helpt hem er doorheen. Hij houdt echt van haar." Het papierwerk is volgens de advocaat inmiddels in orde, zodat het stel al in juni zou kunnen trouwen. Een exacte datum is nog niet geprikt. Gevangenismedewerkers zullen foto's maken om het huwelijk vast te leggen.

Van der Sloot is volgens zijn advocaat erg gespannen over het hoger beroep dat woensdag van start ging. Hij hoopt op een fors lagere straf. Altez denkt dat er door 'mediadruk' al binnen vijf dagen een uitspraak kan zijn. Een woordvoerder van het hooggerechtshof zegt echter dat de gebruikelijke termijn van maximaal dertig dagen in acht wordt genomen.