FOK!filmtips van de dag: Total Recall (1990)

Elke dag worden er meerdere films op televisie uitgezonden. Welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films en bij gebrek daaraan een dvd-tip. Valt er vanavond nog wat te kijken? Je leest het op FOK! 

De jeugdige dertiger Will Hayes, een rol van Ryan Reynolds, zit midden in een echtscheiding. Aan zijn tienjarige dochter Maya, gestalte gegeven door Abigail Breslin, probeert Will uit te leggen hoe hij tot nu toe is omgegaan met de liefdes in zijn leven. Hij heeft drie serieuze liefdes gehad, maar hij zegt tegen Maya niet wie nou haar moeder is. Dat moet Maya maar zelf uitzoeken, tenslotte is ze daar slim genoeg voor. Will neemt geen blad voor de mond of in ieder geval nauwelijks: hij vertelt over zijn vroege volwassenheid, drankgebruik, relaties, sigaretten roken en ambities. In Definitely, Maybe zijn verder nog Isla Fisher, Elizabeth Banks en Rachel Weisz gecast. Te zien om 20.30 uur op RTL8.

Bouwvakker Douglas Quaid ontdekt dat al zijn herinneringen afkomstig zijn van een chip die geïmplanteerd is in zijn hersenen. In feite blijkt hij eigenlijk een geheim agent te zijn die een bedreiging was gaan vormen voor de overheid en daarom heeft men zijn geheugen vervangen door andere herinneringen. Nu hij zijn ware identiteit kent reist hij af naar Mars om daar antwoord te zoeken op de vele vragen die door zijn hoofd spoken. Total Recall (1990) is om 23.00 uur te zien op RTL7.

De Palestijnse landarbeider Emad heeft vijf videocamera's. Elk van deze camera's vertelt een deel van het verhaal over het verzet van zijn dorp tegen de onderdrukking door Israël. Emad woont in Bil'in, een dorp op een paar kilometer afstand van de bezette westelijke Jordaanoever. Met de eerste camera legde hij vast hoe in 2005 de bulldozers kwamen om olijfbomen uit de grond te trekken waar, dwars door het land van zijn dorpsgenoten, de muur werd gebouwd die de oprukkende Joodse nederzettingen van de Palestijnen moest scheiden. In die eerste dagen waarin het verzet tegen de Joodse kolonisten en de alom tegenwoordige Israëlische soldaten op gang komt, wordt zijn vierde zoon Gibreel geboren. Beelden van de boreling, die uitgroeit tot een vroegwijze kleuter, de vele vreedzame protestacties en de gestaag vorderende bouw van de scheidingsmuur wisselen elkaar af. Het verzet groeit, mensen uit de hele wereld (waaronder mense uit Israel) helpen, maar de strijd wordt grimmiger. Er worden mensen gearresteerd en er vallen dodelijke slachtoffers in het dorp. Emad blijft filmen, ondanks de smeekbeden van zijn vrouw die bang is voor represailles en maakt zo een zeer persoonlijk en indringend document over de strijd van een dorp tegen geweld en onderdrukking. 5 Broken Cameras is te zien om 00.00 uur op CANVAS.

Paycheck, The Three Musketeers en The Quiet American zijn vanavond ook te zien op de televisie.