Zes jaar geŽist voor verkrachten anorexiameisjes

Een 45-jarige man uit Apeldoorn gaat als het aan justitie ligt zes jaar de cel in voor het verkrachten, bedreigen en uithongeren van zes jonge anorexiapatiënten in de leeftijd van 16 tot 21 jaar. De officier van justitie wil dat hij daarnaast tbs met dwangverpleging krijgt.

De man kwam met de vrouwen in contact via internet. Hij stimuleerde de meisjes af te vallen door hen uit te laten hongeren, afvaltips te geven en hen toe te stoppen met verdovende middelen en andere pillen. Zijn voorkeur voor magere vrouwen sloeg zover door dat een aantal slachtoffers op een gegeven moment nog amper 35 kilo wogen.

Met vijf slachtoffers had de verdachte volgens de officier 'zeer grensoverschrijdende seks'. Met drie was dat tegen hun wil en met twee terwijl zij onmachtig waren om enig weerstand te bieden. Ook bedreigde hij twee slachtoffers en wilde hij een vrouw in de prostitutie laten werken. Verder onttrok de verdachte een 16-jarig slachtoffer aan het gezag van haar ouders en maakte hij naaktfoto's van haar.

De Apeldoorner is uitgebreid onderzocht in onder meer het Pieter Baan Centrum (PBC). Volgens deskundigen leidt hij aan een persoonlijkheidsstoornis en is er grote kans op herhaling. Hij zou daarom een langdurige behandeling moeten krijgen. De rechtbank in Zutphen doet op 27 juni uitspraak.