CD: Ghost - Infestissumam

In de muziekwereld komen we zo nu en dan bands tegen waarvan geen mens eigenlijk wie de bandleden zijn. Denk maar eens aan bands zoals The Residents of Der Plan. Ook van de Zweedse progressieve blackmetalband Ghost weet niemand wie er in speelt. Wat we wel weten is dat de uit 'Nameless Ghouls' bestaande groep onlangs een tweede album heeft uitgebracht, die luistert naar de titel Infestissumam.

Ghost - Infestissumam

De uit Linköping in Zweden afkomstige band Ghost is best wel een opvallende verschijning in de blackmetal-wereld te noemen. Infestissumam is Latijns voor vijandig, maar dat is zeker niet het eerste gevoel dat ik krijg bij het beluisteren van dit best wel poppy album, dat op eigenzinnige wijze toch een zeer broeierige en dreigende sfeer weet te ontwikkelen. Net als op het eerste album horen we ook op Infestissumam weer dat typische bombastische jaren zeventig geluid in combinatie met opvallend cleane zang. Bij liedjes als 'Secular Haze' (inclusief een prachtig kermisorgeltje), 'Idolatrine' en 'Body And Blood' doet de groep zelfs wel een beetje aan The Beatles denken.

Ghost - Infestissumam LP

Il Padre.
Il Filio.
Et Lo Spiritus Malum.
Omnis Caelestis.
Delenda Est.

Anti Cristus.
Il Filio De Sathanas.
('Infestissumam')

Bij het openingsnummer 'Infestissumam' moeten we meteen aan de filmklassieker The Omen denken. Spirituele progressieve klanken, alleen dan vanaf de donkere kant van het religieuze bestaan. Met titels als 'Per Aspera Ad Inferni' (Door het ruige naar de hel), 'Year Zero', 'Body And Blood' en 'Depth of Satan's Eyes' moge het duidelijk zijn dat deze band, ondanks het toegankelijke karakter, zeker niet over bloemetjes en bijtjes zingt. Waar veel blackmetalbands donker en dreigend overkomen klinkt de zang van zanger Papa Emeritus II opvallend fris. Samen met producer Nick Raskulinecz ging Ghost naar de Blackbird Studio, in Nashville, Tennessee, om daar een tiental liedjes op de gevoelige band vast te leggen. Raskulinecz maakte eerder naam als producer van onder meer de albums Snakes & Arrows en Clockwork Angels van het Canadese trio Rush.

16e eeuwse orgie
16e eeuwse orgie

Since dawn of time the fate of man is that of lice.
Equal as parasites and moving without eyes.
A day of reckoning when penance is to burn.
Count down together now and say the words that you will learn.
('Year Zero')

Het opnemen van het album ging trouwens niet geheel zonder slag of stoot. In het zwaar Christelijke Tennessee was namelijk geen enkel koor bereid om aan de opnames van de diabolische Zweden mee te werken. Uiteindelijk vond men de St. Trident Tenors Of Tinseltown bereid om aan dit verrassende album mee te werken. Daarnaast wilde men in Amerika ook niet het oorspronkelijke hoesje voor dit album drukken, vanwege een afbeelding van een blasfemische orgie uit de 16e eeuw, waardoor het album daar een paar weken later dan gepland is uitgebracht. In Europa kunnen de fans echter ongestoord genieten van de prachtige hoeskunst van de Poolse kunstenaar B.P. Necropolitus Cracovienses Zbignew Bielak II.

Voor degenen die aan tien liedjes van Ghost nog niet genoeg hebben is er ook een Deluxe Edition van Infestissumam uitgebracht, waarop we naast het reguliere album ook een tweetal bonustracks aantreffen. Zo horen we bij 'La Mantra Mori' dat de groep zich ook prima weet te redden met psychedelische muziek. Bij het afsluitende nummer van Infestissumam komt de Zweedse aap uit de spreekwoordelijke mouw. Met 'I'm A Marionette' gaan de mannen nog eenmaal ouderwets hardrockend los op een liedje van niemand minder dan ABBA, dat door de heren wordt omgezet in een overheersend stuk stonerrock van de bovenste plank! Maar dat is op zich ook niet zo vreemd voor een band die zelfs muzikanten als James Hetfield, Phil Anselmo, Dave Grohl en Lee Dorrian tot hun fans mogen rekenen.

Ghost - Infestissumam back

Met Infestissumam heeft het Zweedse Ghost, in Amerika bekend als Ghost B.C., zeker één van de meer verrassende albums van 2013 uitgebracht. Liefhebbers van symfonische hardrock kunnen we dit bombastische muzikale avontuur zeker aanraden. Een verduiveld goed stuk muziek!