Toch geluidsopnamen aanhoudingen Dam

Er zijn toch geluidsopnamen van portofoonverkeer tussen agenten tijdens de twee onterechte aanhoudingen op de Dam in Amsterdam op 30 april. Burgemeester Eberhard van der Laan heeft woensdagavond een transcriptie van de opnamen naar de gemeenteraad gestuurd. Eerder zei hij dat er geen opnamen beschikbaar waren.

De inhoud van de opnamen komt volgens Van der Laan overeen met de inhoud van het feitenrelaas dat hij op 13 mei naar de raad stuurde over de aanhouding van Hans Maessen van het Nieuw Republikeins Genootschap en de republikeinse activiste Joanna van der Hoek. Daarin schreef de burgemeester dat beiden tijdens de troonswisseling door een 'ongelukkige samenloop van omstandigheden' werden opgepakt.

Toen de brief was verstuurd bleek dat er toch opnamen waren via apparatuur die was geleend van defensie. Plaatsvervangend politiechef van de eenheid Amsterdam Jan Pronker bracht Van der Laan daarvan woensdag via een brief op de hoogte. Hij stuurde ook de transcriptie van het berichtenverkeer rond de aanhoudingen.

De gemeenteraad praat donderdagmiddag over de onterechte arrestaties.