Bayern meest waardevolle voetbalmerk

Maarten (rubbereend)

Bayern München mag zich het meest waardevolle voetbalmerk ter wereld noemen. Volgens een onderzoek van Brand Finance is de Duitse grootmacht op dit moment 665 miljoen euro waard.

Daarmee troeft Bayern het Engelse Manchester United af (645 miljoen euro). Eerder werden The Mancunians als meest waardevolle club gezien, maar mede door de snelle uitschakeling in de Champions League is het merk met 2 procent gedaald.

Real Madrid en FC Barcelona staan op de derde en vierde plaats. Daarna volgen vier Engelse clubs, namelijk Chelsea, Arsenal, Liverpool en Manchester City. De hoogst genoteerde Nederlandse club is Ajax op plek veertien (126 miljoen euro). De Amsterdammers daalden met 13 procent. PSV staat door een daling van liefst 18 procent veertigste (47 miljoen euro).

De waarde van een club wordt ingeschat op basis van merchandising, elftalwaarde, gewonnen prijzen, het gemiddelde aantal toeschouwers en de geschiedenis van een club. In januari werd Real Madrid nog door Forbes als meest waardevolle club genoemd, maar zij hanteren andere factoren.