Ombudsman pleit voor afschaffen Wob

De Wet openbaarheid bestuur (Wob) moet zo snel mogelijk worden afgeschaft. De Wob wordt massaal misbruikt en daarom is het beter alle informatie gewoon openbaar te maken, vindt de Nationale Ombudsman Alex Brenninkmeijer.

Door de Wob kan iedereen die dat wil documenten en rapporten bij de overheid opvragen. Als een gemeente of een ander bestuursorgaan een verzoek niet op tijd behandelt, heeft de aanvrager recht op een schadevergoeding die kan oplopen tot bijna dertienhonderd euro.

Die dwangsom wordt volgens Brenninkmeijer misbruikt. Zogenoemde beroeps-Wob'ers overspoelen overheden met moeilijke vragen in de hoop dat ze niet op tijd kunnen antwoorden. Aan de andere kant zou de overheid steeds creatiever worden in het weigeren van informatie. Een burger of journalist kan tot de Raad van State procederen om documenten alsnog openbaar te krijgen.

In plaats van de Wob moet alle overheidsinformatie volgens de ombudsman openbaar worden gemaakt, behalve geheime documenten. Hij vreest volgens een woordvoerder niet dat de overheid dan alle documenten als geheim classificeert. Als een burger informatie wil hebben, moet niet de overheid, maar een onafhankelijke informatiecommissaris daar volgens de ombudsman over beslissen.