Concert: Signs of Conformity tour

dekatophetspek

Gisteravond stond het alternative rockcafe Mukkes in het teken van de melodieuze skatepunk. Voor de prijs van nog geen twee biertjes toonden een viertal bands uit binnen- en buitenland hun beste kunnen aan het toegestroomde publiek. Nu staan er regelmatig erg leuke jonge bandjes in Mukkes, maar als je op één avond maar liefst vier fijne bands kan gaan zien, is dat een gelegenheid waar je als liefhebber van de betere melodieuze punkmuziek niet omheen kunt.

 Darko flyer

De avond werd geopend door het uit Lemmer afkomstige Swim to the Sun. Swim to the Sun maakt muziek, die je het beste zou kunnen omschrijven als een mix van skatepunk, stonerrock en metal. De zesmansband heeft maar liefst drie gitaristen, die voor een behoorlijke geluidsmuur zorgen. Aangevuld met het stevige snarenwerk van bassist Alex Ten Brink, de beukende drummer Diederik Struik en de gecombineerde zang van brulboei Hylke Tervoort en cleane zanger Dorian Gort, levert dit een verrassend stevig stuk muziek op. Swim to the Sun is een jonge band, het optreden in rockcafe Mukkes was pas het tweede sinds het oprichten van de band, maar daar is op het podium weinig van te merken, behalve dan dat de groep nog niet zoveel materiaal heeft. Swim to the Sun doet muzikaal wel wat denken aan bands als Fact en Protest the Hero, bands die eveneens niet schromen om meerdere tegengestelde muziekstijlen in een nummer te proppen. Swim to the Sun gaat binnenkort aan de gang met de opnames voor een eerste cd, een album waar we nu al naar uitkijken.

Na Swim to the Sun was het de beurt voor de eerste buitenlandse band. Trails is een band die haar  invloeden uit de Amerikaanse hardcorepunk van de jaren tachtig en negentig haalt, om die vervolgens in een hedendaags jasje uit te voeren. Muzikaal gezien zit de band in het schemergebied tussen bands als Propaghandi, Pulled Apart By Horses en RX Bandits. Wat meteen opvalt, bij het optreden van de band uit het Britse Guildford, is dat alle vier de bandleden verdomd leuk kunnen zingen. Naast werk van hun oudere releases, speelt de groep ook nummers van de onlangs verschenen Signs ep en weet daarmee zeker indruk bij het aanwezige publiek te wekken. Trails is een band die we zeker vaker op de Nederlandse podia zullen gaan zien. Aan het einde van dit jaar kunnen we een volledig album van de heren verwachten en ook daar hebben we niks op tegen.

From The Tracks is een band die niet vaak optredens doet. Dat is ook niet zo vreemd, als je nagaat dat de ene helft van de band uit Schotland komt en de andere helft uit Zweden. Daar was echter bij het optreden in Mukkes weinig van te merken. De band, die al drie volledige albums uitbracht, brengt een smakelijke mix van uiterst melodieuze hardcore, skatepunk en ouderwetse punk. Voor From The Tracks was het optreden in Leeuwarden het voorlaatste van de tour, die de groep door Europa heeft gedaan, waarbij onder meer ook Kroatie en Duitsland werden bezocht. Ook bij From The Tracks valt de prachtige samenzang op en het is dan ook bijna niet te bevatten dat deze band zo weinig live speelt.

Na From the Tracks is het alweer tijd voor de laatste band van de avond. Darko is net als Trails afkomstig uit het Britse Guildford en is al net zo melodieus als de rest van de line-up. Darko maakt ook skatepunk, maar neigt daarbij wel meer naar de Amerikaanse hardcorepunk uit de jaren negentig. Denk daarbij aan bands als A Wilhelm Scream, Thrice en Pennywise en de liefhebbers weten meteen waar ze het moeten zoeken. Zanger Dan Smith beschikt over een prima zangstem, maar kan ook een behoorlijke strot opzetten als dat nodig is. Darko mag op haar platen, die uitgebracht worden door Lockjaw Records, al behoorlijk stevig klinken, het liveoptreden voegt daar nog een extra dimensie aan toe. Al met al was het weer een zeer geslaagde avond, in het oergezellige hoge noorden.