Regionale kranten nu als tabloid

Regionale dagbladen als het Noordhollands Dagblad, het Haarlems Dagblad en het Leidsch Dagblad verschijnen zaterdag voor het eerst op tabloidformaat. De kranten van HDC Media zijn daarmee de laatste regionale dagbladen die overgaan op een kleiner formaat.

Ook de IJmuider Courant en De Gooi- en Eemlander worden voortaan uitgegeven als tabloidkranten. De overstap komt volgens hoofdredacteur Mike Ackermans na twee jaar intensieve voorbereiding.

"Het is een hele grote operatie. Niet alleen de drukpersen, maar ook het advertentiesysteem, de opmaak en de manier van schrijven moest worden aangepast."

Ackermans denkt ook dat de kwaliteit van de kranten erop vooruitgaat. "Grote pagina's stonden vaak vol kleinere berichten. Nu maken we meer keuzes en staan er een of twee verhalen op een pagina.

Naast de kranten van HDC Media, verschijnt ook het Reformatorisch Dagblad binnenkort in kleinere omvang. De avondkrant wordt maandag na 42 jaar voor het eerst gedrukt op tabloidformaat. Van de landelijke dagbladen resteert nu alleen De Telegraaf als broadsheet.

Het Reformatorisch Dagblad greep de fysieke transformatie van de krant ook aan om een nieuw onderdeel te introduceren. Donderdag wordt het dagblad voor het eerst aangeleverd met de katern Kruispunt, waarin extra aandacht wordt geschonken aan ontwikkelingen in de kerken en aan kerkdiensten.