Rutte vertrouwen? Rútte?

In de rubriek Plat Haags nemen TheGrandWazoo, Driek Oplopers, Luc van Lier en harry64 het Nederlandse politieke landschap onder de loep.

TheGrandWazoo! Je wond je nogal op over de truttigheid van de komende troonswisseling. En terecht. Zelf heb ik niet zo veel met die folklore in de Nieuwe Kerk rondom dat zooitje wereldvreemde landadel. Nu blijken die nepprins met die flaporen en zijn vrouw weer een fiscale sluiproute te hebben verzonnen om minder erfbelasting te hoeven betalen. Zo schattig. Maar niet alleen Trix ruimt het veld, als het aan mij ligt.

We moeten een handshake doen om het vertrouwen te herstellen. Dat was de boodschap van Mark Rutte, nadat donderdagavond een sociaal akkoord was bereikt, eerst door de sociale partners, en daarna met het Kabinet. Het vertrouwen herstellen, en dan meer geld gaan uitgeven om de economie op gang te brengen. Zo moet het, volgens Rutte. Vertrouwen.

Maar hoe zit dat met dat vertrouwen?

Was het niet die Mark Rutte die tijdens de laatste verkiezingscampagne iedere werknemer duizend euro per jaar extra beloofde? Daar is toch helemaal niets van terechtgekomen? Loze leugenachtige verkiezingspraat. Als je dat daarna als opperhoofd van de grootste partij niet waarmaakt, dan deug je niet. Vertrouwen?

En hoe zat dat nu met die inkomensafhankelijke zorgpremie? Na een dag regeren alweer van tafel. Want de achterban van Mark had er geen zin in. Het intrekken van die maatregel pakt slecht uit voor heel veel mensen en is voordelig voor degenen die toch wel wat geld kunnen missen. Vertrouwen?

Kijken we naar dat sociaal akkoord.

Al sinds 1995 beloven werkgevers dat ze meer arbeidsgehandicapten in dienst zullen nemen. Al sinds 1995 komt daar weinig tot niets van terecht. Dus stond in het regeerakkoord dat die vrijblijvendheid zou worden vervangen door een quotumregeling. Die is nu van tafel. De werkgevers gaan het vrijwillig oplossen. Gedeeltelijk arbeidsongeschikten krijgen geen uitkering als ze voor hun arbeidsgeschikte deel geen baan hebben. Maar niemand wil die werknemers hebben. Hun rechtszekerheid is dus gesloopt, de beloofde tegenprestatie is er niet en komt er niet. Vertrouwen?

De WW blijft in zijn huidige vorm bestaan, maar er gaat wel weer premie voor moeten worden betaald. Een tientje per maand, zo ongeveer. En de versoepeling van het ontslagrecht wordt op de lange baan geschoven. Maar vroeg of laat komt het daar toch wel een keer van. Vertrouwen?

Overigens moet gezegd worden dat de afgesproken inperking van de nul-urencontracten wel een goede zaak is. Die nul-urencontracten zijn funest voor de rechten van werknemers en worden door werkgevers op grote schaal misbruikt. Nu nog payrolling verbieden: deze asociale schijnconstructie (een soort uitzendbureau zonder rechten voor de werknemer) is in België reeds verboden. Kunnen we een voorbeeld aan nemen.

Maar goed. Vertrouwen. Mark Rutte. Ingestemd met het sociaal akkoord. Zegt dat we weer meer vertrouwen moeten hebben in elkaar. Handshake. Precies één dag later leren we de ware aard van Mark weer kennen. 500 miljoen ter stimulering van de bouw gaat waarschijnlijk niet meer door. 300 miljoen om de koopkracht van de lagere inkomens overeind te houden gaat waarschijnlijk niet door. Vertrouwen.

Dat zeg ik. Vertrouwen.

Als vertrouwen de basis moet zijn van het herstel van onze economie en onze welvaart, dan zit er maar één ding op.

Rutte af door de zijdeur. De rest van zijn leven burgemeester van Luttelgeest. Maar nooit meer enige invloed whatsoever.

Een geboren leugenaar die neuzelt over vertrouwen? Een gotspe.

Als je interesse hebt, stuur dan een column van jouw hand naar trudynielsen1967@yahoo.com. Of stuur een PM. Je krijgt z.s.m. een reactie.

Eindredactie FOK!columns