Schippers wil begrotingstekort meer loslaten

Het kabinet moet zich niet blindstaren op het begrotingstekort. Dat zegt minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) zaterdag in een interview in het AD. Ze wil het liefst dat er echte hervormingen worden doorgevoerd zonder dat er steeds op de Europese norm van drie procent wordt gefixeerd. Voor haar is het een willekeurig getal.

"Of het tekort nou drie procent is, 2,9 of 3,2 procent, dat zijn voor mij willekeurige getallen. Als we op de winkel passen en alleen maar zorgen dat we onder de drie procent blijven, dan is er hier niks te halen voor mij", aldus Schippers. "We moeten het land klaar maken voor de toekomst", stelt ze.

Een woordvoerder van de minister benadrukt in een reactie dat Schippers niet breekt met de norm, zoals het AD concludeert. Volgens de krant zou de minister hebben gezegd dat het tekort ook groter mag zijn en staat ze daarmee lijnrecht tegenover premier Mark Rutte en fractievoorzitter Halbe Zijlstra, voor wie de drie-procentsnorm 'heilig' is.

Schippers beaamt in het interview verder dat het 'moeilijk' en 'lastig' regeren is omdat er geen meerderheid in de Eerste Kamer is. "Ik had dat liever anders gezien. Een meerderheidskabinet kan daadkrachtiger en sneller opereren", zegt ze daarover. Schippers stelde dat al tijdens de formatie aan de orde, maar toen zijn er andere keuzes gemaakt. "We moeten nu dealen met de situatie. Daarom moeten we op zoek naar een breed draagvlak."

De minister is tevreden met het sociale akkoord zoals het er nu ligt. Volgens Schippers blijven alle hervormingen overeind. "Dat is winst. Het is jammer dat bepaalde maatregelen gefaseerd of later worden ingevoerd maar daar krijgen we rust in de polder voor terug."


Schippers wil begrotingstekort meer loslaten (Foto: Novum)