Schöne: "Ajax is nooit blij met een punt"

Lasse Schöne voelt zich thuis bij Ajax en krijgt niet voor niets de complimenten van trainer Frank de Boer. De Deen hoopt met Ajax op zijn tweede landstitel in zijn carrière.

Wat betekent de recente goede vorm van Ajax in de topper tegen PSV? "We gaan met veel vertrouwen naar Eindhoven. PSV zit in een mindere periode, niet alleen binnen maar ook buiten het veld. Dat maakt zondag echter weinig uit. Ze zijn net zo gedreven als wij. Het blijft een goed team. Ze doen alles om die wedstrijd te winnen. We moeten oppassen. Ze hebben spelers die uit het niets een wedstrijd kunnen beslissen en spitsen die een goal kunnen maken. Wij moeten gewoon spelen zoals we de laatste weken hebben gedaan. Goed voetbal spelen, ons positiespel, en kansen creëren. Dan kunnen we PSV pijn doen. Hopelijk verloopt de wedstrijd net als in Amsterdam. Toen speelden we een erg goede wedstrijd."

Schöne leek afgelopen zomer gehaald voor de breedte, maar speelde inmiddels 28 competitiewedstrijden, waarvan 24 in de basis. In de topper tegen PSV in Amsterdam op 1 december deed hij tien minuten mee als invaller. Momenteel is hij een vaste waarde voor De Boer. De coach zei vrijdag over Schöne: “Tijdens ons eerste gesprek heb ik hem verteld dat we hem op verschillende posities kunnen gebruiken en dat hij zeker aan spelen gaat toekomen. Omdat we veel wedstrijden zouden spelen, ook in Europa en de beker. In het begin speelde hij af en toe en nu heeft hij zich gewoon in de basis gespeeld. Hij verdient een compliment.”

"Fijn om complimenten te krijgen en beloond te worden voor het harde werken", reageert Schöne. "Maar we hebben nog vijf wedstrijden te spelen. De goede vorm moet nog even blijven. Ik ben in ieder geval blij dat ik in mijn eerste seizoen bij Ajax goed speel en meteen heb laten zien dat ik niet voor de breedte ben gehaald. Dat die aanpassing zou goed is verlopen, had ik wel gehoopt. Het spelletje dat ze hier spelen, daar houd ik van. We hebben veel de bal. Ook heb ik veel met spelers en trainers gesproken over hoe ik hier moet spelen. Daarom heb ik me goed en snel aangepast.”

Schöne was dit seizoen actief op meerdere posities. Als een van de aanvallende middenvelders, zelfs als rechtsbuiten en de afgelopen twee wedstrijden was hij de centrale, controlerende man op het middenveld. Die rol is zondag weggelegd voor zijn landgenoot Christian Poulsen, zo verklapte Frank de Boer. In een topwedstrijd kiest de coach toch voor meer defensieve zekerheid. Mogelijk staat Schöne tegen PSV weer rechtsbuiten. "Ik ben verdedigend minder dan Poulsen, maar zou er ook kunnen spelen. Ik heb heel mijn leven op aanvallende posities gespeeld, maar bij een team als Ajax, dat veel de bal heeft, bevalt die plek van controleur me ook prima."

Het voetbal van Ajax bevalt Schöne, maar ook met de druk om te winnen die hoort bij een topclub heeft de oud-speler van sc Heerenveen, De Graafschap en NEC geen moeite. ”Bij mijn vorige clubs was winnen ook belangrijk, maar hier moet en kan het elke week. Met NEC waren we uit bij Ajax blij met een punt. Bij Ajax ben je nooit blij met een punt. Dat is het verschil. Ik vind het leuk om onder die druk te spelen. Dat was een van de redenen om naar Ajax te gaan, om bovenin mee te doen. Ik geniet ervan, vind het fijn om elke week de spanning te hebben dat je moet winnen.”

Schöne kan met Ajax zijn eerste landskampioenschap pakken, maar een titel is hem niet vreemd. In het seizoen 2006/2007 werd hij met De Graafschap al kampioen van de Eerste Divisie. "Die titel met De Graafschap was heel bijzonder. Het was mijn eerste jaar als prof bij een eerste elftal. Ik kwam van het eerste elftal van Heerenveen, maar speelde daar niet. En team als De Graafschap moet altijd om de titel spelen in de Eerste Divisie, maar onze eerste seizoenshelft wat minder."

"Daarna hebben we bijna alles gewonnen in de tweede seizoenshelft. We werden kampioen en promoveerden naar de Eredivisie. Heel Doetinchem stond op zijn kop. Fantastisch om mee te maken. Het kampioenschap in de Jupiler League telt natuurlijk een stuk minder dan in de Eredivisie, maar het is altijd bijzonder om eerste te eindigen. Laat ik hopen dat ik dat het hier weer mee kan maken. Mijn eerste grote prijs, dat zou fantastisch zijn. Daarom ben ik gaan voetballen, om kampioen te worden. Het feest zal hier wel ietsje groter zijn dan in Doetinchem…"