Rijk geeft minder aan wetenschappelijk onderzoek

Het rijk geeft de komende jaren minder uit aan wetenschappelijk onderzoek. Het bedrag daalt van 4,8 miljard dit jaar naar 4,3 miljard euro in 2017. Dat meldt het Rathenau Instituut vrijdag na het op een rijtje zetten van de bedragen die ministeries uitgeven aan onderzoek.

Vooral de ministeries van Economische Zaken, Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en Infrastructuur en Milieu geven minder. Economische Zaken geeft dit jaar nog een miljard euro, maar dat loopt terug tot 609 miljoen euro in 2017. Dat komt onder meer door bezuinigingen en het wegvallen van geld uit de aardgasbaten.

Het ministerie van Infrastructuur en Milieu trekt dit jaar nog bijna honderd miljoen euro uit, tegenover 53 miljoen euro in 2017. Bij VWS gaat het om een daling van 161 miljoen dit jaar naar 137 miljoen over vier jaar.

Het instituut stelt verder dat de geldstromen veranderen. Er gaat meer naar bedrijven en minder naar universiteiten en onderzoeksinstituten. "Vooral de instituten worden daardoor afhankelijker van de inkomsten uit de markt", aldus het Rathenau Instituut.