Asielzoekers vluchtkerk nog niet weg

De uitgeprocedeerde asielzoekers in de zogenoemde vluchtkerk in Amsterdam mogen daar nog wat langer blijven. De asielzoekers zijn in gesprek met de gemeente en de eigenaar van de kerk heeft aangegeven dat ze in ieder geval tot en met het volgende gesprek mogen blijven zitten.

Wanneer het gesprek precies gaat plaatsvinden, is volgens een zegsman van de gemeente nog niet helemaal duidelijk. "Begin volgende week", zegt hij. Of de gemeente en de asielzoekers dan tot een akkoord komen, is volgens hem ook nog niet te zeggen.

In de gekraakte Sint Josephkerk in Amsterdam-West zitten sinds eind vorig jaar zo'n honderd uitgeprocedeerde asielzoekers, die eerst in een tentenkamp in Amsterdam Osdorp verbleven. De eigenaar van de Sint-Josephkerk wilde de asielzoekers eigenlijk eind vorige maand weg hebben. Ze mochten echter langer blijven, omdat de eigenaar de groep niet op straat wilde zetten toen het zo koud was.

Vervolgens volgde uitstel op uitstel van het vertrek, vooral om af te wachten wat uit de gesprekken met de gemeente zou komen. Het laatste uitstel dat werd verleend duurde tot maandag. Voor de asielzoekers is op dit moment in hun ogen geen goede vervangende plek beschikbaar als ze de vluchtkerk moeten verlaten. Uitgeprocedeerde asielzoekers hebben geen recht op een dak boven hun hoofd.