1.000 jonko's en granaten

Hoedt u voor het kwaad lieve mensen. Het is weer eens oorlog op moeder aardkloot. Deze keer, jawel, in het olijk flikkerende Eindhoven. Dat wannabe Las Vegas met haar trotse lichtjesroute. Momenteel staat Eindhoven fel in de schijnwerpers. Het Ministerie van Veiligheid en Justitie kondigt in allerijl de noodtoestand aan. Alarmfase 3 in Lampegat.


Goh, gek. Bij oorlog denk ik normaal gesproken toch aan Eritrea, Rwanda, the ‘Democratic’ People’s Republic of Korea en ontploffende Afghaantjes. Dan denk ik aan rondvliegende kinderarmpjes, verrijkt 235U, tentenkampen en een half kommetje rijst per dag … bij oorlog. Maar dan denk ik dus vreemd genoeg niet aan wiet en al helemaal niet aan Eindhoven. Ik woon hier dus ja. Nou, eigenlijk in een ander gehucht dat eindigt op -hoven. Welk gehucht dat doet er niet toe. Het is hier erg gezellig in ieder geval. Ik heb totaal niet het idee dat ik alvast proviand moet gaan hamsteren en barricades moet gaan bouwen. Of wacht eens trouwens, de buks van opa heb ik laatst van zolder gehaald en naast de voordeur neergezet. Maar die was eigenlijk bedoeld om de nepcollectanten mee te intimideren … Straks komen ze verdomme nog collecteren voor die hele nepoorlog. Oké dan, ik geef het toe. Ik zit momenteel met de focus van een bamboestengel deze column te schrijven in de beruchte Eindhovense coffeeschop Gefingeert*. Gewoon even checken of alles wel veilig is hier. Van terreurdreiging is zeker geen sprake. Er hangt hier eerder een sfeer van rust en vrede.


Toch heb je het zelf over je uitgeroepen hoor, Eindhoven. Dan kom je eerst heel trots op de voorpagina als ‘numero uno citadel criminale.’ Alle trots uit Rotterdam geperst. No-go areas zoals bijvoorbeeld Woensel-west schieten als paddo’s uit de grond. Het barst er van de poppende en tjoekende Bloods en Kempi’s; blijf er weg! Als men hier in Eindhoven stelt: “het ziet hier goed blauw” dan bedoelt men dus niet blauw van de wouten maar blauw van de granaatrook. Oké, dat was dan misschien te veel van het goede, die granaat in Helmond. Maar ja, Helmond is ook geen Eindhoven. In Helmond werd je vroeger als ex-gedetineerde Eindhovenaar geplaatst om een nieuw leven op te bouwen. Grote poort ervoor en een lief treinperronnetje waar eens per week de stoptrein naar Venlo arriveert voor de meest welvarende Helmondenaar. Leuk gehucht hoor, dat Helmond. Pas vorige week kwam ik erachter dat ze daar überhaupt een burgemeester hadden. Die kan nu dus mooi de raadsvergadering via een webcam doen. De eerste onderduiker van deze oorlog, zullen we maar stellen.


Trouwens, herinnert u zich nog toen het hommeles was in Gouda? Toen wilde Gekkie Wilders de kunde der Nederlandsche krijgsmachten op een soos ontspoorde belhamels toepassen. Want dan zou Gouda weer Gouda worden; veilig. Ze krijgen het in Afghanistan niet eens voor elkaar, dus waarom wel in Gouda? En nu is Eindhoven dus aan de beurt. Rijdt er straks een tank door uw wijk? Of landt er een Apache op het speelveldje? Dan heeft er waarschijnlijk iemand in de wijk wat plantjes op zijn zolder staan. Dat hele geschreeuw van ‘kijk ons ff crimineel zijn’ trekt alleen maar meer criminaliteit aan. Het werkt totaal averechts. De jeugd in Brabant vertrekt naar Amsterdam voor een studie en hun lege kamers in het ouderlijk huis worden volgezet met Neerlands export. Iedereen doet het hier. Een volksrage pur sang, dat illegaal indoor tuinieren. Misschien ook wel leuk om erbij te vertellen; meer dan drie kwart van alle wiet gaat niet naar de coffeeshops maar naar het buitenland. Er schijnt daar nogal veel vraag naar te zijn en zoals Theo Maassen zou zeggen: ‘Wie zijn wij dan om daar niet aan te voldoen?’


Dus dan moet er maar een pasjessysteem komen van adjudant Opstelten. Nee dat zal helpen zeg. Daarmee zet je de boel inderdaad ‘op stelten’. Wat krijg je dan lul? Denk eens na! Juist, overal op elke straathoek binnen een straal van achtendertig steenworpen afstand van iedere coffeeshop groepen samenscholende Fransen, Belgen, Engelsen en Duitsers. En die komen niet om een vuilnisbak te slopen of uw hondje te ontvoeren. Welnee! Die komen u, de wandelende voorbijganger, tegemoet met de vraag of u even vijf gram wiet voor ze wilt kopen. Of u even voor ze wilt ‘shophoppen’? Krijg je heel Center-Parcs in je stadscentrum. Nee daar zitten we om te springen met zijn allen. Nu zitten die toeristen tenminste nog binnen. Nu rijdt Bertrand nog even snel op en neer met zijn kapotte achterlicht. Geen probleem hoor als u het mij vraagt. Maar als straks de hele stad staat vol geparkeerd met roestige Citroën AX-jes dan hoor je de meute ineens wel klagen. Met zo’n pasjessysteem blijven die lui gewoon komen hoor. Wees maar niet bang. What’s next Ivo? De ‘Pedopas’, de ‘TBS-er-op-verlof-pas’ of misschien wel de ‘Pyromaanpas’? Wie weet …


Buitenlanders zijn blijkbaar dus de reden waarom er hier zo veel criminaliteit schijnt te zijn. Wat is er ook een slecht samenwerkingsverband tussen de Nederlandse en de Belgische overheidsdiensten. Als u ooit in België aangifte heeft gedaan, begrijpt u wellicht waarom dat zo is. Er valt bijna geen woord mee te wisselen, met Belgen. Maar als internationale crimineel heb je dat ook helemaal niet nodig; verbale communicatie. Criminelen communiceren namelijk fysiek, een taal die iedereen begrijpt … op een paar mensen na dan.


De internationale criminaliteit zou hier vrij spel hebben in de grensstreek. Dat volksgebruik stamt al uit de tijd dat opa boter smokkelde in zijn bakfiets. Er was geen boter te krijgen in België dus dan haal je het maar in Nederland. En zo denken die Belgen tegenwoordig over wiet. Als je tegen september een puntzak friet gaat eten in België dan wordt op de terugweg je hele auto ondersteboven gehaald op zoek naar strijkers en lawinepijlen … maar als je België in rijdt; niks aan de hand! Neem alles maar mee de grens over; hash, wiet, xtc, lijken. Goh, gek hè dat mensen hier tot hun oren in de hennep zitten.
Ik vond Van Gijzels eerste ideetje nog wel het beste; het controleren van de teelt. Toch zal de export altijd blijven bestaan. Van Gijzel zou Van Gijzel ook niet zijn als hij niet geheel achter meneer Opstelten zou staan. Het pasjessysteem zal er komen! Zonder pasje schijn je ook niet het stadhuis in te kunnen … maar die granaat kan ook gewoon buiten voor de ingang terechtkomen hoor, net als in Helmond. Daar heb je geen pasje voor nodig.

*de naam 'Gefingeerd' is gefingeerd om eventuele liquidaties te voorkomen.