Luie negers

We hebben enorm genoten van Sinterklaas. Fijne cadeautjes, toffe columns hier op FOK! U zult wel verbaasd zijn. “Daags na Sinterklaas nog een pepernotencolumn?” Nee. Deze column gaat niet over Sinterklaas. Hij gaat over onversneden racisme en bemoeizucht.

We schakelen over naar de achterstandswijk Bijlmermeer in Amsterdam. Dat is die buurt, waar je voor gek wordt versleten als je naar je werk gaat. Je kunt toch ook een gratis uitkering nemen? De wijk waar kansarme negermeisjes zich voor een Breezer of een leuke simkaart laten bezwangeren door Roy, Wesley of Delano. De wijk waar subsidiesponzen als Streetcornerwork volkomen overbodige activiteiten ondernemen. Zoals het inhuren van een zwarte Sinterklaas. Want “een witte Goedheiligman is stigmatiserend”. Dat volksfeest doet geen recht aan de emancipatie van de neger, ofzoiets. Zegt Streetcornerwork. Als zij dat mogen zeggen, mag ik dan ook even wat zeggen?

Allereerst: feesten vinden vaak hun oorsprong in bepaalde bevolkingsgroepen. Het heten niet voor niets volksfeesten. Kerst is een mengeling van heidenen en christenen, het suikerfeest is van de moslims en de afschaffing van de slavernij wordt gevierd door afro-Surinamers. Het is niet meer dan logisch, dat die feesten de sfeer ademen die hoort bij de bevolkingsgroepen die aan de wieg van die feesten hebben gestaan. En die feesten moeten niet worden verpest doordat allerlei anderen zich ertegenaan gaan lopen bemoeien.

Laat de vegetariërsbond alsjeblieft niet beweren dat het kindeke Jezus in het kerststalletje naast de kerstboom niet in een kribbe mag liggen, omdat de inbeslagname van een voederbak geen recht doet aan de belangen van het dier. Laat de katholiek niet tegen de moslim zeggen, dat op het suikerfeest een lekker karbonaadje niet mag ontbreken omdat dat anders een miskenning zou zijn van de in Nederland algemeen aanvaarde eetgewoonten. Logisch toch?

Maar de luie afro-neger vindt dat hij wel iets te zeggen heeft over onze Sinterklaasviering. Want het is niet oké, dat een witte man de chef is. Schei toch uit. Het is ons feest, en daar blijven ze dus met hun poten van af. Niet? Dan bemoei ik mij nog even met hún feest.

Edit: op deze plek stond oorspronkelijk een grap over de nadelen van het afschaffen van de slavernij voor wat betreft de arbeidsmoraal en de beschikbaarheid van arbeidskrachten. Op gezag van het Meldpunt Discriminatie Internet is deze grap nu verwijderd.

Trouwens, waarom zijn die negers eigenlijk zo tegen Sinterklaas gekant? De gedachte erachter past prima in hun cultuur. Ze krijgen wat cadeau zonder dat ze er iets voor hoeven te doen! Er is geen enkel verschil tussen Sinterklaas en het loket van de uitkeringsbeambte.

Schrijf ik dit nu erg onvriendelijk op? Beslist. Maar ik mag dit allemaal zeggen, net als Streetcornerwork de Sinterklaasviering tot onderwerp van racisme mag transformeren. Mijn betoog flauwekul? Geen ergere flauwekul dan dat gestigmatiseer van Streetcornerwork.

O ja, de Gemeente Amsterdam heeft te kampen met grote financiële zorgen. Bibliotheken moeten dicht, verzakte stoepen worden niet meer meteen hersteld. Dat soort narigheid. Mag ik een fijne, absoluut pijnloze bezuiniging suggereren? Staak de subsidie aan het Streetcornerwork maar. Burgemeester Van der Laan is toch zeker Sinterklaas niet?