Amsterdamse politie rolt ondergrondse bank op

Bij het oprollen van een ondergronds bankiersnetwerk heeft de Amsterdamse politie vorige week dinsdag achthonderdduizend euro aan contant geld in beslag genomen. Bij invallen in een wasserette aan de Javastraat zijn zes verdachten aangehouden. Bij dertien invallen in Amsterdam en Diemen volgden nog eens drie aanhoudingen.

De wasserette aan de Javastraat zou net als andere winkels in de straat dienen als dekmantel. De georganiseerde misdaad in Amsterdam gebruikt volgens de politie een illegaal netwerk van bankiers en koeriers. Het netwerk zou betalingen tussen drugscriminelen regelen zonder dat dit naar hen te herleiden valt. Vooral Engelse criminelen zouden van dit netwerk gebruikmaken.

Het onderzoek naar het netwerk loopt sinds mei. Sinds het begon zijn dertig verdachten aangehouden, onder wie negen Britten. Van de dertig zitten er achttien nog vast. De rest is vrijgelaten, maar nog wel verdachte. Eerder werd in het onderzoek al een belwinkel aan de Javastraat gesloten.

In de zaak zijn al 5,3 miljoen euro contant geld, ruim honderd kilo drugs, enkele panden, auto's en sieraden met een totaalwaarde van 6,5 miljoen euro in beslag genomen.