Eerste overlevenden busramp Peru dinsdag terug

Redactie

De meeste Nederlandse reizigers die het busongeluk in Peru vorige week hebben overleefd komen dinsdag en woensdag naar huis. Ook de lichamen van drie van de vier overleden Nederlanders worden deze week naar Nederland gebracht. Dat meldt een woordvoerder van alarmcentrale Eurocross.

Vijf getroffenen landen dinsdag en elf andere overlevenden komen woensdag aan op Schiphol. Beide groepen worden tijdens de reis begeleid door medische hulpteams. Het gaat naar omstandigheden goed met de gewonden.

Aanvankelijk werd gestreefd het reisgezelschap bij elkaar te houden, maar om logistieke redenen is besloten hen op te splitsen. Ze worden op de luchthaven achter gesloten deuren herenigd met hun familie en naasten.

Bij het busongeval in het zuiden van Peru kwamen woensdag zeven mensen om, van wie twee mannen en twee vrouwen uit Nederland. De bus was bij de stad Puno aan het Titicacameer frontaal in botsing gekomen met een cementwagen met een Boliviaanse nummerplaat. In de bus zaten 33 mensen, onder wie 23 Nederlanders.

Twaalf Nederlanders raakten gewond, van wie er twee in een Peruaans ziekenhuis blijven. Een van de Nederlandse slachtoffers wordt begraven in Peru. De terugkeer van de 23e Nederlander wordt afgehandeld door een Belgische centrale.

Het reisgezelschap maakte een rondreis door Peru en Bolivia. De groepsreis was georganiseerd door twee mensen die ook in de bus zaten. De extra begeleiding werd verzorgd door de 'sjamanistische' reisorganisatie Qoyatika.


Eerste overlevenden busongeluk Peru komen dinsdag terug (Foto: Novum)