WikiLeaks naar Zwitserland nu opties slinken

De oprichter van klokkenluidersorganisatie WikiLeaks Julian Assange richt zich zondag meer en meer op Zwitserland in een poging de aanvallen op internet van zich af te slaan en in het echte leven toegang te houden tot de geheime documenten van Amerikaanse ambassades.

De ongrijpbare oprichter van WikiLeaks zei dat hij 'honderden doodsbedreigingen' heeft gekregen. In een online gesprek met de Spaanse krant El País zei Assange dat de jacht op hem heftig is. "We hebben honderden specifieke doodsbedreigingen gekregen van Amerikaanse legerfanaten. Dat is niet ongebruikelijk en we hebben geleerd van eerdere ervaringen om dat soort bedreigingen van islamitische extremisten of Afrikaanse kleptocraten te negeren", zegt hij.

"De situatie is recentelijk echter veranderd omdat de bedreigingen nu ook aan onze advocaten en mijn kinderen gericht zijn", voegt hij toe. "Wat echter de meeste zorgen baart zijn de specifieke oproepen van vooraanstaande Amerikanen tot onze uitroeiing, ontvoering en executie."

Assange is gestart met het vragen om donaties die overgemaakt kunnen worden naar een postbankrekening onder zijn naam in de Zwitserse hoofdstad Bern. Hij verloor een grote inkomstenbron toen het online betalingssysteem PayPal de WikiLeaks-rekening dit weekeinde afsloot. Een woordvoerder van de financiële arm van de Zwitserse posterijen zei zondag de 'relatie' met Assange onder de loep te nemen om te bekijken of hij aan alle voorwaarden voor een rekening voldoet.

Terwijl hij op de vlucht is, wordt Assange geprezen en verguisd. Aanhangers zien hem als een held van de media en de vrijheid van meningsuiting, critici beschouwen hem als een crimineel vanwege het openbaar maken van geheime documenten. De Amerikaanse Republikeinse leider Mitch McConnell noemde Assange zondag een 'hightechterrorist'.

De WikiLeaks-site hangt momenteel onder WikiLeaks.ch, van de Zwitserse Piratenpartij, en is alleen nog bereikbaar via de Zweedse server omdat de server in Frankrijk offline ging. De president van de Piratenpartij Pascal Gloor meldde dat hij bezig is de site naar een andere server over te brengen. Hij zei dat steeds meer aanhangers 'mirrors' van de WikiLeaks-site op hun eigen server zetten, zodat kopieën van de site kunnen blijven draaien als de echte site om wat voor reden dan ook uit de lucht zou gaan.

"Er zijn nu al honderden mirror-sites van WikiLeaks", aldus Gloor. "Het is een test voor censuur op internet. Kunnen regeringen iets van het web halen? Ik denk het niet. Er zijn overal kopieën van de site."


WikiLeaks naar Zwitserland (Foto: Novum)